1. Anasayfa
  2. iOS

2027 Yılında Her On iPhone’dan Beşi Hindistan’da Üretilecek!

Cupertinolu teknoloji devinin, iPhone üretiminin %50'lik kısmını Hindistan'a ne zaman kaydıracağı belli oldu. Ortaya çıkan yol haritasına göre Cupertinolu dev, 2027 yılına kadar her on iPhone akıllı telefondan beşini Hindistan'da üretecek. Apple'ın, ABD'nin "Çin'Den çıkın" baskılarına ek olarak, Çin'de artan işçilik ve üretim maliyetlerinden dolayı da üretimi Hindistan'a aktarmak istediği biliniyor. Firma, hali hazırda iPhone'ların %5'lik bir kısmını Hindistan'da üretiyor ve bunun yanı sıra Çin'de üretilen diğer ürün grupları da, Vietnam'a kaydırılmaya başlanmış durumda. Detaylar haberimizde...

2027 Yılında Her On iPhone’dan Beşi Hindistan’da Üretilecek!
0

2027 yılında her on iPhone’dan beşi Hindistan’da üretilecek. Apple’ın, üretim üssünü Çin dışına kaydırmak için gelecekte daha agresif davranacağı biliniyordu. Paylaşılan bir rapor, teknoloji devinin gelecekteki iPhone üretim planını ortaya koyuyor.

ABD, son dönemlerde kendi ülkesinde ve işbirliği içerisinde olduğu ülkelerde yer alan teknoloji şirketlerine, üretim alanı olarak kullandıkları Çin’i terk etmeleri ve alternatif pazarlara yönelmeleri konusunda çağrıda bulunuyordu. ABD’nin bu çağrısının temel sebepleri arasında, Çin’i bir milli güvenlik sorunu olarak görmesi yer alıyor ve diğer taraftan ülke, artık Çin’in kendilerinden mühendislik vs. öğrenerek, kendi teknolojilerini geliştirmesini istemiyor.

Ancak tahmin edileceği üzere, Apple, Microsoft, Google, HP gibi şirketlerin Çin’i terk etmesi o kadar da kolay değil. Bunun en temel sebebi orada yüksek kapasitede üretim için neredeyse her şeyin hazır olması, bir diğer sebep de her ne kadar etkisini kaybetmeye başlasa da ülkedeki ucuz iş gücü. Fakat yine de, Çin’den çıkmak isteyen şirketler, kontrollü olarak üretim bantlarını Hindistan gibi işçiliğin yine ucuz, ancak diplomasi olarak ABD’ye daha yakın ülkelere taşımaya başladı. Apple’ın da, uzun süredir üretim hatlarını Hindistan’a taşımak için çalışma ve girişimleri bulunuyor ve nihayet, belirgin olarak Hindistan’da Apple’ın yol haritası gün yüzüne çıktı. Buna göre 2027 yılında her on iPhone’dan beşi Hindistan’da üretilecek.

2027 yılında her on iPhone’dan beşi Hindistan’da üretilecek, peki bu nasıl olacak?

(ÖZGÜN İÇERİK) ÖNERİLEN: Akıllı Telefon ve Teknoloji Üreticileri Neden Otomobil Pazarına Girmek İstiyor?

APPLE CİHAZ KULLANANLARIN İLGİSİNİ ÇEKEBİLİR: iTunes Windows’a Veda Ediyor, Apple, Yeni TV, Müzik ve Cihazlar Uygulamalarını Test Etmeye Başladı!

SAMSUNG İLE İLGİLİ İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Samsung Giyilebilir Cihazlar Akıllı Telefon Kamera Deneyiminizi Geliştirecek, Galaxy Buds2 Pro ile 360 Derece Ses Kaydı ve Daha Fazlası!

APPLE İLE İLGİLİ İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple Watch’lar İçin Patent Davası Şoku, Apple Saatlerin İthalatı Engellenebilir!

Apple’ın üretim hattının önemli diyebileceğimiz bir kısmını Hindistan’a kaydıracağına ilişkin ilk raporlar, Eylül ayında gelmişti. JP Morgan tarafından paylaşılan bu analize göre Cupertinolu teknoloji devi, 2025 yılına kadar, iPhone akıllı telefon üretiminin %25’ini Çin’den Hindistan’a transfer etmiş olacaktı. Tabii bunun da bir iddia olduğunu unutmamak gerek.

South China Morning Post’ta yakın bir zamanda, konuya ilişkin yeni bir makale yayınlandı. Bu makale, Apple’ın Çin’den tedarik ettiği bileşenlerin sipariş sayısını azalttığını ve şirketin 2027 yılına kadar iPhone üretiminin %50’sini Hindistan’a aktarmayı planladığını öne sürüyor. 

Biz yukarıda ABD’nin kendi şirketlerine Çin’i terk etmeleri için baskı yaptığını söylemiştik ancak, Apple’ı etkileyen başka bir durum daha var. Apple’ın Çinli iş ortaklarından verdiği siparişler, Cupertinolu devin kazanç tahminlerini ve şirket hisse senedi fiyatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Evet, Çin’de üretilen bileşenlerin fiyatı artıyor ve Apple, bundan olumsuz etkilenmek istemiyor.

2027 Yılında Her On iPhone'dan Beşi Hindistan'da Üretilecek! Apple, şu anda iPhone üretiminin sadece %5’lik çok küçük bir kısmını Hindistan’da gerçekleştiriyor. Ancak iPhone 14 serisinin Çin’de başlayan üretim sürecinin ardından birkaç hafta sonra şirket, iPhone 14 ve daha yeni modellerin de Hindistan’da üretilebilmesi için çalışmalara başladı. Aynı zamanda, söylentilere göre Apple, bu yıl içerisinde satışa çıkacak amiral gemi akıllı telefon ailesi iPhone 15 için, hem Çin, hem de Hindistan’da aynı anda üretim yapacak. 

Bu arada belirtmekte fayda var, Apple, yalnız iPhone akıllı telefonlarını değil, MacBook, Airpod gibi diğer ürün gruplarının da önemli bir kısmını Çin’de üretiyor, ancak son modeller ile birlikte bu ürün gruplarının da, şirketin Çin’den uzaklaşma politikası kapsamında Vietnam’da üretilmeye başladığını gördük. Yani Cupertinolu şirket, son dönemlerde Çin’den çıkma sürecine hız vermiş gibi görünüyor.

Apple’ın bu çalışmalarının nasıl sonuç vereceğini görmemiz için bir süre beklememiz gerekecek. Ancak şirketin, bazı donanımlar için halen Çinli iş ortaklarıyla işbirliği yapacağını hatta bunu da sürece yaydığını belirtelim. Çünkü Apple’ın asıl amacı ABD’nin isteklerini yerine getirmek değil, ürünlerinin daha düşük maliyetle üretilmesini sağlamak. Tabii bunu sadece Apple için söylememiz çok yanlış olur.

2027 yılında her on iPhone’dan beşi Hindistan’da üretilecek, peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Apple’ın, üretim hattını Hindistan’A taşımasının olumlu veya olumsuz sonuçları neler olabilir? Fikir ve düşüncelerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/report_50_of_all_iphones_could_be_made_in_india_by_2027-news-57210.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir