1. Anasayfa
  2. Windows
Trendlerdeki Yazı

Windows 11 Sık Sorulan Soru ve Cevapları!

Windows 11 Sık Sorulan Soru ve Cevapları!
0

Microsoft, neredeyse 1 aydır hepimizi heyecanlandıran yeni işletim sistemi Windows 11’i geçtiğimiz saatlerde resmen tanıttı. 2015’ten beri Windows 10 adıyla güncellenen işletim sistemi, görünüm olarak tamamen modernleştirildi ve birçok yeni özellik de kullanıcıların ilgisine sunulacak. Bu özellikleri, birçok platformda okudunuz, fakat biz de yakın zamanda hem inceleyecek hem de sizlerle paylaşacağız.

Windows 11 ile ilgili herkesin merak ettiği bazı sorular var. Bu yazımızda, sizlerin merak ettiği soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Bu İçerikte Ne Var?

Windows 11 ne zaman yayınlanacak?

Diğer tüm Windows sürümlerinde olduğu gibi Windows 11 de, 3 aşamalı bir süreçten geçecek:

  • Geliştirici ön izleme sürümü: 28 Haziran’dan itibaren bilgisayarlarında en son Windows 10 geliştirici derlemelerini almayı seçen Insider kayıtlı kullanıcıları, Windows 11’i indirme hakkı kazanacak. Bu sürüm, birçok hatayı beraberinde getirebileceğinden son kullanıcıların kurması önerilmiyor.
  • Halka açık beta: Tam olarak ne zaman göreceğimiz belli olmasa da muhtemelen sonbahar aylarında gelecek ve daha az hata barındıracak bir Windows 11 Public Beta göreceğiz. Bu sürümde birçok özellik, kısmi ya da tamamen nihai haline ulaşmış ve hataların çözümüne odaklanılmış güncellemelerden oluşacak.
  • Son kullanıcı sürümü: Tüm hatalar çözüldükten sonra Microsoft, 2021’in sonundan başlayarak Windows 11 güncellemesini, Windows 10 döneminde olduğu gibi kademeli olarak kullanıcıların erişimine açacak. Süreç, 2022’nin ilk çeyreğinde bitmiş olacak.

Windows 11 ücretsiz mi olacak?

Windows 11, şu anda Windows 10’u çalıştıran ve Windows 11 sistem gereksinimlerini karşılayan 64 bit sistemlere ücretsiz olarak sunulacak. Eğer Windows 8.1 veya Windows 7 kullanıyorsanız, önce Windows 10’a geçebilir ve ardından Windows 11 yükseltmesini bekleyebilirsiniz.

Güncellemeyi nasıl indireceğim.

  • Windows 10 64 bit işletim sistemini kullanıyor ve cihazınız, sistem gereksinimlerini karşılıyorsa Windows 11 yayınlandığında Windows Update üzerinden, cihazınız hazır olduğunda güncellemeyi edinebileceksiniz.
  • Windows 10 32 bit işletim sistemi kullanıyorsanız, sisteminizde önce 64 bit Windows 10 kurulumu yapmalısınız. Lisans anahtarınız/dijital lisansınız, hem 32 bit, hem de 64 bit işletim sisteminde kullanılabilmektedir.
  • 32 bit Windows kullanıyorsanız ve işlemcinizde, 64 bit desteği bulunmuyorsa Windows 11 yükseltmesini yapmak için donanım yükseltme işleminde bulunmanız gerekiyor. Sistem gereksinimleri aşağıda yer alıyor.

Bilgisayarımın Windows 11’i desteklediğini nasıl anlarım?

Microsoft, bu sorunun cevabını öğrenebilmeniz amacıyla küçük bir araç yayınladı. Windows 11 güncelleme denetleyicisini indirerek sisteminizin uyumluluk durumunu sorgulayabilirsiniz. Aracı indirmek için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Yeni bir bilgisayar satın alacağım ve içinde Windows 10 var. Durumum ne olacak?

Windows 10 işletim sistemine sahip ve Windows 11 yüklemesine uygun olan cihazlar, artık yükseltme uygunluğunu gösteren bir etikete sahip olacaklar. Ancak etiketin olmaması, bilgisayarı Windows 11’e yükseltemeyeceğiniz anlamına gelmiyor, sistem gereksinimlerini karşılayan tüm bilgisayarlara Windows 11 kurulumu yapılabilmektedir.

Yükseltme denetleyicisinde sistemim Windows 11’e uygun değil olarak görünüyor. Bu neden olabilir?

Bu araçla ilgili bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Eğer aşağıda belirteceğimiz sistem gereksinimlerini karşılayan bir ürününüz varsa, yükseltme işleminde sorun yaşamamalısınız.

Windows’um orijinal değil, Windows 11 güncellemesini alabilir miyim?

Hayır, orijinal bir Windows 10 sahibi olmanız gerekiyor. Fakat Microsoft, bu konuda daha önce bazı esneklikler tanımıştı.

Windows 11 işletim sistemine sahip bilgisayarlar ne zaman satışa çıkar?

2021’in sonundan itibaren Windows 11 işletim sistemine sahip cihazlar piyasada kendini göstermeye başlayacaktır.

Windows 11 sistem gereksinimleri neler?

Her şeyden önce, Windows 11 yalnızca 64 bit sistemlerde çalışabilecek. Detaylı sistem gereksinimleri için aşağıya bakın:

İşlemci:
1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı, 2 veya daha fazla çekirdekli, Windows işlemci gereksinimlerini görün ya da Çip Üzerinde Sistem (SoC)
RAM:
4 gigabayt (GB)
Depolama:
64 GB veya daha büyük depolama cihazı
Not: Daha fazla ayrıntıyı aşağıdaki “Windows 11 işletim sistemini güncel tutmak için depolama alanı hakkında daha fazla bilgi” kısmında bulabilirsiniz.
Sistem üretici yazılımı:
UEFI, Güvenli Önyükleme özellikli
TPM:
Güvenilir Platform Modülü teknolojisine genel bakışı görün sürüm 2.0
Grafik kartı:
WDDM 2.0 sürücüsüyle DirectX 12 veya üzeri ile uyumlu
Ekran:
Diyagonal olarak 9 inçten daha büyük olan yüksek çözünürlüklü (720p) ekran, renk kanalı başına 8 bit
İnternet bağlantısı ve Microsoft hesapları:
Windows 11 Home sürümünde, ilk kullanımda cihaz kurulumunu tamamlamak için internet bağlantısı ve bir Microsoft hesabı edinin gerekir.
Windows 11 Home’da bir cihazı S modundan çıkarmak için de internet bağlantısı gerekir. S modu hakkındaki SSS’yi okuyun.
Tüm Windows 11 sürümlerinde güncelleştirmeleri yapmak ve bazı özellikleri indirip bunlardan yararlanmak için internet bağlantısı gerekir.
Zamanla güncelleştirmeler için ek gereksinimlerin yanı sıra işletim sistemindeki Özelliklere özgü gereksinimleri okuyun açmak için gereksinimler ortaya çıkabilir.
Windows 11 özelliklerine özgü gereksinimler

Windows 11 işletim sisteminin bazı özellikleri, yukarıdaki minimum gereksinimler kısmında belirtilenlerden yüksek gereksinimlere sahiptir. Aşağıda önemli özelliklerin gereksinimleri hakkında ek bilgiler verilmiştir:
• 5G desteği için 5G özellikli bir modem gerekir.
• Otomatik HDR için bir HDR monitör gerekir.
• BitLocker to Go için bir USB flash sürücü gerekir (Windows Pro ve üstü sürümlerde kullanılabilir).
• Client Hyper-V için ikinci düzey adres çevirisi (SLAT) özelliklerine sahip bir işlemci gerekir (Windows Pro ve üstü sürümlerde kullanılabilir).
• Cortana için bir mikrofon ve hoparlör gerekir. Bu hizmet Windows 11 işletim sistemiyle birlikte Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, Japonya, Meksika, İspanya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılabilir.
• DirectStorage için oyunları depolamak ve çalıştırmak üzere “Standart NVM Express Denetleyicisi” sürücüsünü kullanan 1 TB veya üstü NVMe SSD ve DirectX 12 Ultimate GPU gerekir.
• DirectX 12 Ultimate desteklenen oyunlarla ve grafik yongalarıyla kullanılabilir.
• İletişim durumu için insanların cihazdan uzaklığını veya cihazla etkileşim kurma niyetini algılayabilen bir algılayıcı gerekir.
• Akıllı Görüntülü Konferans için video kamera, mikrofon ve hoparlör (ses çıkışı) gerekir.
• Birden Çok Sesli Yardımcı (MVA) için mikrofon ve hoparlör gerekir.
• Yerleştirme ile üç sütunlu düzenler için en az 1920 etkin piksel genişliğinde bir ekran gerekir.
• Görev Çubuğundan Sesi Kapat/Sesi Aç için video kamera, mikrofon ve hoparlör (ses çıkışı) gerekir. Uygulama, sistem genelinde ses kapatmayı/açmayı etkinleştiren özellikle uyumlu olmalıdır.
• Uzamsal Ses için destekleyen donanım ve yazılım gerekir.
• Teams için kamera, mikrofon ve hoparlör (ses çıkışı) gerekir.
• Dokunmatik için çok noktalı dokunmayı destekleyen bir ekran veya monitör gerekir.
• İki Öğeli Kimlik Doğrulama için PIN, biyometrik (parmak izi okuyucusu veya aydınlatmalı kızılötesi kamera) ya da Wi-Fi veya Bluetooth özelliğine sahip bir telefon kullanılması gerekir.
• Sesle Yazma için mikrofonlu bir bilgisayar gerekir.
• Sesle Uyandırma için Modern Bekleme Durumu güç modeli ve mikrofon gerekir.
• Wi-Fi 6E için yeni WLAN IHV donanımı ve sürücüsü ile Wi-Fi 6E özellikli bir AP/yönlendirici gerekir.
• Windows Hello işlevinde yakın kızılötesi (IR) görüntüleme için yapılandırılmış bir kamera veya biyometrik kimlik doğrulaması için parmak izi okuyucusu gerekir. Biyometrik algılayıcısı olmayan cihazlarda PIN veya taşınabilir bir Microsoft uyumlu güvenlik anahtarı ile Windows Hello kullanılabilir.
• Windows Yansıtma için Windows Ekran Sürücüsü Modeli (WDDM) 2.0’ı destekleyen bir görüntü bağdaştırıcısı ve Wi-Fi Direct’i destekleyen bir Wi-Fi bağdaştırıcısı gerekir.
• Xbox (uygulama) için bir Xbox Live hesabı (tüm bölgelerde kullanılamamaktadır) gerekir. En güncel kullanılabilirlik bilgileri için Xbox’ın desteklendiği ülke ve bölgelerin listesi sayfasını inceleyin. Xbox uygulamasındaki bazı özellikler için aktif bir Xbox Game Pass aboneliği gerekir. Xbox Game Pass’e katılın.

Kullanım dışı bırakılan veya kaldırılan özellikler

Windows 10’dan Windows 11 işletim sistemine yükseltme yaptığınızda veya bir Windows 11 güncelleştirmesi yüklediğinizde bazı özellikler kullanım dışı bırakılabilir veya kaldırılabilir. Etkilenen önemli özelliklerden bazıları hakkında bilgi için lütfen aşağıdakileri inceleyin:
• Cortana artık ilk önyükleme deneyimine dahil edilmeyecektir ve Görev Çubuğu’na sabitlenmeyecektir.
• Microsoft hesabıyla oturum açıldığında masaüstü duvar kağıdı, cihazda dolaşımda kullanılamaz.
• Internet Explorer 11 belgeleri devre dışı bırakılmıştır. Microsoft Edge tarayıcısı hakkında bilgi edinin önerilmektedir.
• Matematiksel Giriş Paneli kaldırılacaktır. Matematik giriş denetimini ve tanımayı içeren Matematik Tanıma, istek üzerine yüklenebilir. OneNote gibi uygulamalardaki mürekkepli matematik özelliği bu değişiklikten etkilenmez.
• Görev Çubuğu’ndaki Haberler ve İlgi Alanları kaldırılacaktır. Bunun yerine kullanılabilecek işlevler Arabirim Öğeleriyle sağlanabilir.
• Kilit Ekranı’ndan Hızlı Durum ve ilişkili ayarlar kaldırılmıştır.
• S modu hakkında bilgi edinin şimdilik sadece Windows 11 Home sürümünde kullanılabilecektir.
• Skype Şimdi Toplantı Yap yerine Sohbet özelliği sunulacaktır.
• Ekran Alıntısı Aracı için destek alın kullanılabilmeye devam edecektir ancak Windows 10 sürümündeki eski tasarım ve işlevlerin yerine, önceden Ekran Alıntısı ve Taslak adıyla bilinen uygulamanın tasarımı ve işlevleri sunulacaktır.
• Başlat menüsündeki öğeleri görün Windows 11 işletim sisteminde büyük değişikliklere uğramıştır. Kullanım dışı bırakılan veya kaldırılan önemli şeylerden bazıları şunlardır:
• Adlandırılmış uygulama grupları ve klasörleri artık desteklenmemektedir ve düzen şimdilik yeniden boyutlandırılamamaktadır.
• Windows 10’dan yükseltme yaparken, sabitlenmiş uygulamalar ve siteler taşınmayacaktır.
• Canlı Kutucuklar artık kullanılamamaktadır. Hızlıca bakılabilecek dinamik içerikler için Arabirim Öğeleri özelliğini inceleyin.
• Tablet Modu’na genel bakışı görün kaldırılmıştır; klavye takma ve ayırma duruşları için yeni işlevler ve olanaklar eklenmiştir.
• Görev Çubuğu hakkında bilgi edinin işlevleri değiştirilmiştir. Bunlardan bazıları:
• Kişiler artık Görev Çubuğu’nda bulunmamaktadır.
• Önceden yapılan özelleştirmeler dahil olmak üzere bazı simgeler, yükseltilen cihazların Sistem Tepsisi’nde (systray) görünmeyecektir.
• Ekranın altına hizalama, izin verilen tek konum olacaktır.
• Uygulamalar artık Görev Çubuğu’nun herhangi bir yerini özelleştiremeyecektir.
• Kullanıcı Etkinlikleri ve Zaman Çizelgesi hakkında bilgi edinin kaldırılmıştır. Bazı benzer işlevler Microsoft Edge’de bulunmaktadır.
• Dokunmatik Klavye artık 18 inç ve üstü ekran boyutlarındaki klavye düzenlerinde yerleştirilmeyecek ve ayrılmayacaktır.
• Cüzdan kaldırılmıştır.
Aşağıdaki uygulamalar yükseltme sırasında kaldırılmayacak ancak yeni cihazlarda veya Windows 11 işletim sistemi temiz yüklendiğinde artık yüklü olmayacaktır. Bunlar Store’dan indirilebilecektir:
• 3B Görüntüleyici uygulamasını edinin
• Windows 10 için OneNote’u edinin
• Paint 3D uygulamasını edinin
• Skype uygulamasını edinin

Donanım ve sürücü uyumluluğu nasıl olacak?

Nvidia, Intel, AMD ve Qualcomm gibi birçok donanım üreticisi, Windows 11 için sürücü çalışmalarında bulunuyor. Bunun dışında sistemde kullandığınız aksesuarlar, dizüstü bilgisayarınızda kullandığınız FN tuşu ve klavye ışığı ayarı, fan devir yönetimine ilişkin ayarlar ve diğer tüm işlevler için ilgili cihaz/aksesuar/yazılım üreticisinin web sitesini takip etmeniz gerekiyor. Fakat Windows 10 ile sorunsuz çalışan sürücüler, Windows 11’de de büyük olasılıkla, sorunlu olsa da çalışacaktır.

Bilgisayarım sistem gereksinimlerini karşılamıyor veya Windows 11’e geçmek istemiyorum, böyle bir şansım var mı?

Windows 11 yükseltmesi isteğe bağlı olacak, yani Windows 10 kullanıyorsanız ve yeni Windows hoşunuza gitmediyse geçmek zorunda değilsiniz. Ancak Windows 10, 24 Ekim 2025ten sonra güvenlik güncellemesi almayacak ve işletim sistemi için bundan sonra, yeni bir özellik paketi yayınlanmayacak. Yeni özellikler için sisteminizi güncellemeli veya uyumlu bir donanımınız varsa güncelleme işlemini en kısa sürede yapmalısınız. Her 2 durumda da, 24 Ekim 2025’e kadar vaktiniz olduğunu unutmayın.

Aşağıdaki sorular Microsoft’tan doğrudan alınmıştır.

Windows 10 bilgisayarım için yükseltme kullanılabilir olduğunda bundan nasıl haberdar olabilirim?

Windows 11 yükseltmeleri 2021 yılının son aylarında başlayarak kademeli olarak sunulacak ve 2022 yılında da devam edecektir. Bu süre zarfında, arka planda bilgisayarınıza özel testler ve doğrulamalar yapacağız. Bilgisayarınız uygunsa Windows Update size bildirimde bulunacaktır. Ayarlar/Windows Update bölümüne giderek denetleyebilirsiniz.

Windows 10’dan Windows 11 işletim sistemine yükseltme yapmanın fiyatı nedir?

Ücretsizdir. Ancak sadece Windows 10’un en güncel sürümünü çalıştırmakta olan ve minimum donanım gereksinimlerini karşılayan Windows 10 bilgisayarlar yükseltilebilecektir. Ayarlar/Windows Update bölümüne giderek Windows 10 için en son güncelleştirmelere sahip olup olmadığınızı denetleyebilirsiniz.

Yükseltme ile güncelleştirme arasındaki fark nedir?

Güncelleştirme, aynı Windows sürümü içerisindeki hata ve güvenlik düzeltmelerinin yanı sıra yeni özelliklerden oluşabilir. Bunlar genellikle yıl içerisinde kademeli olarak kullanıma sunulur. Yükseltme ise sürüm değiştirme anlamına gelir. Örneğin, Windows 10’dan Windows 11 işletim sistemine veya Windows Home’dan Windows Pro’ya geçtiğinizde yükseltme yapmış olursunuz.

Ücretsiz yükseltme teklifi ne kadar süreyle devam edecek?

Uygun sistemler için ücretsiz yükseltme teklifinin belirli bir bitiş tarihi yoktur. Bununla birlikte, Microsoft ücretsiz teklif için sunduğu desteği geri çekme hakkını saklı tutar. Bitiş tarihi, genel kullanılabilirlik tarihinden en az bir yıl sonra olacaktır.

Windows 10 kullanmaya devam edebilir miyim?

Evet. Windows 11 işletim sistemine yükseltme yapmak zorunda değilsiniz. Windows 10’u 14 Ekim 2025’e kadar desteklemeye devam edeceğiz.

Windows 11 işletim sistemi bilgisayarımda Windows 10’dan daha fazla mı yer kaplayacak?

Hayır. Windows 11 ve Windows 10 yaklaşık olarak aynı miktarda disk alanına ihtiyaç duyar. Ancak yükseltme sürecinde ekstra alana ihtiyaç duyulmaktadır. Windows, yükseltme tamamlandıktan yaklaşık 10 gün sonra bu ekstra disk alanını temizleyecektir.

Windows 11, Windows 10’un yerine mi geliyor?

Windows 11, Windows’un en yeni sürümüdür. Bununla birlikte, Windows 10’u Ekim 2025’e kadar desteklemeye devam edeceğiz.

Windows 11 yükseltmesini yaparsam dosyalarıma ne olur?

Varsayılan olarak tüm dosya ve verileriniz aktarılır. Yine de yükleme öncesinde dosyalarınızı yedeklemenizi öneririz. OneDrive Bilgisayar Klasörü Yedekleme ile tüm dosyalarınızı koruyabilir ve olası bir sorunda geri yükleyebilirsiniz.

Yükseltme sonrasında Windows 11 işletim sistemi hoşuma gitmezse Windows 10’a geri dönebilir miyim?

Evet. Windows 11 yükseltmesini yükledikten sonra, geçiş sırasında taşıdığınız dosya ve verileri kaybetmeden Windows 10’a geri dönebileceğiniz 10 günlük bir süre vardır. 10 günlük sürenin ardından Windows 10’a geri dönmek isterseniz verilerinizi yedeklemeniz ve “temiz yükleme” yapmanız gerekir.

Windows 11 işletim sistemini yüklemek ne kadar sürer?

Windows 11 işletim sistemini indirmek ve yüklemek, büyük olasılıkla sıradan bir Windows 10 özellik güncelleştirmesinden daha uzun sürecektir. Windows 11 işletim sistemini indirirken bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. İndirme bittikten sonra da isterseniz yüklemeyi bilgisayarınızı kullanmayı planlamadığınız belirli bir saat için zamanlayabilirsiniz.

S modunu kullanıyorsam Windows 10 bilgisayarıma Windows 11 yükseltmesi yükleyebilir miyim?

Bilgisayarınız minimum donanım gereksinimlerini karşılıyorsa S modundaki Windows 10 Home sürümünden S modundaki Windows 11 Home sürümüne yükseltme yapabilirsiniz. Windows 10 bilgisayarınızda S modundaki Pro sürümü yüklüyse Windows 11 Pro’ya yükseltme yapmak için S modundan çıkmanız gerekir. Windows 11 Pro sürümü S modunda kullanılamamaktadır.

Çok eski bir bilgisayar Windows 11 işletim sistemini çalıştırabilir m2i?

Cihazınızın Windows 11 yükseltmesine uygun olup olmadığını görmek için Bilgisayar Sistem Durumu Denetimi uygulamasını indirin kullanabilirsiniz. Dört yıldan daha eski olmayan çok sayıda bilgisayar, Windows 11 işletim sistemine yükseltilebilecektir. Bu cihazlar Windows 10’un en güncel sürümünü çalıştırıyor olmalı ve minimum donanım gereksinimlerini karşılamalıdır.

 

Windows 11 ile ilgili sık sorulan soruları, hem kendi bilgilerimiz hem de Microsoft’un paylaştığı bilgiler ile cevaplamaya çalıştık. Aklınıza takılan başka bir soru olursa, yorumlar bölümünde bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Peki siz, Windows 11’i beğendiniz mi?

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir