1. Anasayfa
  2. Donanım

AMD Ryzen Pro 8000 Serisi Çipler Tanıtıldı, Hem Masaüstü Hem de Mobil Cihazlar İçin Yapay Zeka Destekli Eşsiz Deneyim!

AMD, kurumsal kullanıcıları hedefleyen ve dahili yapay zeka işlem birimine sahip olan yonga seti ailesi Ryzen Pro 8000'in tanıtımını gerçekleştirdi. Bu işlemciler, kurumsal dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar için pek çok işlevsel özelliği beraberinde getiriyor ve üstelik artık, AI sayesinde çok daha güçlüler. Detaylar haberimizde...

AMD Ryzen Pro 8000 Serisi Çipler Tanıtıldı, Hem Masaüstü Hem de Mobil Cihazlar İçin Yapay Zeka Destekli Eşsiz Deneyim!
0

AMD Ryzen Pro 8000 serisi çipler tanıtıldı. Dev yonga seti üreticisi AMD, dahili NPU (yapay zeka işlem birimi) içeren ikinci Ryzen işlemci ailesi Pro 8000’in duyurusunu yaptı. Bu işlemciler, özellikle dizüstü bilgisayarlarda güç verimliliği ve performans dengesi konusunda, yapay zeka söz konusu olduğunda önemli bir sıçrayış yapabilir.

Apple’ın M serisi işlemcileriyle başardığı mükemmel performans ve çok az güç tüketimi dengesi, halen Windows semalarına çok uzak. Evet, Qualcomm’un geliştirdiği yeni nesil Snapdragon X Elite işlemci, Windows’ta ARM devrimine öncülük edecek ve yeniden tasarlanan bir emülatör ile birlikte X86 uygulamaları, tıpı Rosetta 2’de gördüğümüz gibi Windows’un ARM sürümünde çalışabilecek ancak, ARM işlemcilerin Windows kullanıcıları tarafından tamamen benimsenmesi, şu aşamada pek kolay görünmüyor.

Diğer taraftan hali hazırda X86 mimarili işlemciler geliştiren Intel ve AMD de, mevcut teknolojinin sınırlarını zorlamayı her zamankinden daha çok deniyor. Elbette, söz konusu performans olduğunda Intel’in yeni mobil işlemcileri de, şu an satışta olan masaüstü işlemcileri de Apple’ın M serisini geçebiliyor, ama işin içine güç tüketimini dahil ettiğinizde ortalık toz duman oluyor.

Intel, burada 14. Nesil standart Core serisi ve özellikle Core Ultra işlemcileriyle yeni bir adım atmış, daha düşük güç tüketimine karşılık daha iyi performans sunmanın sözünü vermişti. Şimdi Ryzen Pro 8000 çipler ile benzer bir sözü Tayvanlı işlemci geliştiricisi AMD’den de duyuyoruz. AMD Ryzen Pro 8000 serisi çipler tanıtıldı ve firma diyor ki, yapay zekanın da desteğiyle yeni işlemcilerimiz, çok daha verimli çalışacak.

AMD Ryzen Pro 8000 serisi çipler tanıtıldı, AMD’den Intel ve Apple’a ciddi bir yanıt geldi

ANDROID KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: Pixel 9 Pro Fold Geliyor, Google’dan İlginç İsim Şeması Değişikliği!

GENEL KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: IDC Raporuna Göre Samsung 2024’ün İlk Çeyreğinde Akıllı Telefon Satışlarında Lider!

iOS KATEGORİSİNDEN ÖNERİLEN YAZI: İngiltere’de Apple İçin 1 Milyar Dolarlık Dava!

Dev işlemci üreticisi AMD, geçtiğimiz Ocak ayında dahili yapay zeka işlem birimi (NPU) içeren ilk yonga seti ailesi Ryzen 8000G’yi tanıtmıştı. Şimdi şirket, yapay zeka hızlandırma motoruna da sahip olan işlemci ailesini, Ryzen Pro 8000‘i görücüye çıkarıyor. Ryzen Pro 8000 birkaç farklı işlemci modelinden oluşuyor ve AMD’nin yapay zeka destekli işlemci portföyünü genişletmede önemli rol oynayacak.

AMD, masaüstü ve mobil cihazlar için yerleşik NPU'lara sahip Ryzen Pro 8000 serisi çiplerini tanıtıyor

*AMD Ryzen Pro 8000 Serisi Çipler Tanıtıldı, Hem Masaüstü Hem de Mobil Cihazlar İçin Yapay Zeka Destekli Eşsiz Deneyim!

AMD’nin yeni işlemcileri, masaüstü bilgisayarlar için Ryzen Pro 8000 olarak, mobil cihazlar için ise Ryzen Pro 8040 olarak piyasaya sürülecek. Ayrıca şirket, bu yılın başında raflarda boy göstermeye başlayan Ryzen 8000G işlemcilerinin de Pro sürümlerini bu seriyle aynı anda satışa sunuyor. Peki bu işlemciler neyi farklı yapıyor?

AMD, masaüstü ve mobil cihazlar için yerleşik NPU'lara sahip Ryzen Pro 8000 serisi çiplerini tanıtıyor

*AMD Ryzen Pro 8000 Serisi Çipler Tanıtıldı, Hem Masaüstü Hem de Mobil Cihazlar İçin Yapay Zeka Destekli Eşsiz Deneyim!

“Pro” takısını alan işlemciler, kurumsal tüketicileri hedefleyen daha farklı işlevsel özellikleri içerisinde barındırıyor. Ryzen Pro 8000 serisinin sahip olduğu ekstra özellikler arasında şifreleme ve ek bellek koruması için Microsoft Pluton, daha iyi ECC desteği, Güvenli Şifrelenmiş Sanallaştırma, uzaktan yönetim özellikleri vb. sayabiliriz.

Yeni Pro 8000 serisi platformlar, masaüstü modellerde 39 TOPS’a kadar, mobil modellerde ise 16 TOPS’a kadar yapay zeka işlem gücü sunabiliyor. Hemen 14. Nesil Intel işlemcilerle bir karşılaştırma yapacak olursak, burada mobil yonga setleri 11 TOPS’a kadar, masaüstü yonga setleri ise 34 TOPS’a kadar AI işlem gücüne sahiplerdi.

AMD işlemciler için paylaştığımız mobildeki TOPS değerlerinin, işlemcilerin 45W ve 65W TDP gücünde çalışan sürümleri için geçerli olduğunu belirtelim.

Pro 8000 işlemcilerdeki en önemli unsur, bu yongaların Ryzen 7000 serisine kıyasla daha yeni bir üretim teknolojisiyle üretiliyor olması. Ryzen 7000 serisi çipler TSMC’nin 5nm üretim bantlarından çıkıyordu, Ryzen Pro 8000 serisi çipler ise TSMC’nin 4nm üretim alanlarında üretiliyor.

ZEN4 CPU çekirdeklerini ve RDNA3 tabanlı dahili grafik işlem birimini beraberinde getiren bu yeni işlemciler, bu sayede daha az güç tüketerek daha yüksek performans sergileyebiliyor.

Unutulmaması gereken konu şu, Ryzen Pro 8000 CPU’ların bazı alt sürümleri Ryzen AI özelliklerini desteklemiyor. Şimdi gelelim asıl soruya, NPU (yapay zeka işlem birimi) ne işe yarıyor?

AMD, masaüstü ve mobil cihazlar için yerleşik NPU'lara sahip Ryzen Pro 8000 serisi çiplerini tanıtıyor

*AMD Ryzen Pro 8000 Serisi Çipler Tanıtıldı, Hem Masaüstü Hem de Mobil Cihazlar İçin Yapay Zeka Destekli Eşsiz Deneyim!

NPU’lar genel olarak, bugün yapay zeka sohbet botlarından dijital ortamda yapmasını beklediğimiz şeyleri yerel ortama taşıyor, yani yapay zeka özelliklerini, doğrudan kendi cihazımız üzerinden kullanabiliyoruz. Burada Ryzen Pro 8000 platformunda yer alan Ryzen AI özellikleri, sizin için e-postaları özetlemekten onları yanıtlamaya, sesli asistanları geliştirmeye ve hatta yine yapay zeka yoluyla resim ve videolarınızı düzenlemeye kadar pek çok işi daha kolay ve hızlı hale getirecek.

Tabii şöyle bir soru sorulabilir, bu işler, harici bir ekran kartıyla ya da işlemciye entegre bir GPU ile gerçekleştirilemez miydi? Elbette, daha iyi yapay zeka performansı için güçlü grafik işlem birimleri çok önemli bir seçenek. Ancak NPU çekirdekleri, GPU’lara kıyasla çok daha az enerji tüketiyor ve buradaki amaç yerel deneyimi iyileştirmek olduğu için, sunduğu performans da gayet yeterli. Tabii siz, OpenAI gibi bir yapay zeka şirketi falan kurmayı düşünüyorsanız o ayrı :).

Lenovo ve HP, mobil iş istasyonları ve masaüstü bilgisayarlarında Ryzen Pro 8000 ve Ryzen Pro 8040 yonga setlerini kullanacaklarını açıklayan ilk üreticiler oldular. Windows işletim sisteminin geliştiricisi Microsoft, Copilot hizmetinin daha iyi çalışması için çok yakında işlemcilerde yer alan NPU çekirdeklerinin daha aktif şekilde kullanılacağını söylemişti, yani Windows tarafında gelişen AI özelliklerini kullanmak istiyorsanız, yapay zeka konusunda başarılı işlemcilere yönelmenizde fayda var.

Peki siz, AMD Ryzen Pro 8000 serisi işlemciler hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
GSMArena
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir