1. Anasayfa
  2. Android

Samsung ve Fiyatlar

Samsung ve Fiyatlar

Samsung, Galaxy serisiyle yaklaşık 11 senedir gelişimini Sürdüren bir firma. İlk amiral gemi modeli Galaxy S’yi duyurduklarında, hem teknik özellik hem de fiyatta İphone’a rakip olabilmişlerdi.

Hatta 2013 yılına geldiğimizde Samsung’un amiral gemileri, İphone karşısında tek alternatifti. İphone’a karşı yaptıkları etkili pazarlama taktikleri ile pazar payının büyük bir kısmı kısa sürede Samsung tarafından işgal edildi.

Yıllar akıp giderken Samsung belirli bir popülarite ve marka değeri kazandı. Bunun yanı sıra üretim maaliyetleri de arttı. Bu da Samsung’un elinde bulunan bir miktar düşük fiyat avantajını kaybetmesine neden oldu. Ayrıca plastik kasa tasarımında karşılaşılan bazı sorunlar firmayı daha premium bir tasarım uygulamaya itti. 2016 yılında ise fiyatlar, önceki dönemlere göre biraz daha yükselmeye başladı.

Fakat bu yükseliş, 2019 yılına kadar 1000USD’a kadar çıkmamıştı. Yani Türkiye’de her ne kadar fiyatlar çok yüksek olsa da, global anlamda Samsung cihazların fiyatları 2019 yılına kadar çok fazla uçmadı. Galaxy S10 serisiyle beraber Samsung cephesinde 1000USD fiyat etiketini görmüş olduk.

Firma, elbette bazı şeyleri hesaba katarak bu artışları yaptı. Öncelikle artık tıpkı Apple gibi Samsung’u da savunan belli bir fan grubu oluşmuştu. Bu fanatizm, çok kolay dağılmıyor. Bunun yanısıra yatırımcılar da Samsung cephesinden beklentilerini yükseltmeye başladı. Ve tabi ki, insanların ucuz ürün endişesi, artan maaliyetler, marka değeri ve kasayı doldurma isteği de bu fiyat artışlarında etkili oldu.

Yurttışında 499USD’dan 999USD’a tırmanış tam 7 senede olurken, Türkiye’de fiyatlar hep azami 200TL yükseldi. Son 3 yılda ise dövizde yaşanan hareketlilik Türkiye’deki akıllı telefon fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi. Samsung’un Note serisini en çok sattığı ilk 5 ülke arasında Türkiye’de bulunuyor ve o dönemlerde Galaxy Note 9, Türkiye’de beklentilerin altında bir fiyat ile çıkmıştı.

Şimdi ise sıkı durun, asıl bombaya geliyorum. Aslında fiyatlar, Apple bazında biraz daha uygun olsa da Samsung, en büyük rakibi Apple’ı takip etti. İphone 2 yanlış hatırlamıyorsam 499USD fiyata sahipti ve ondan birkaç yıl sonra çıkan Galaxy S3 de benzer bir fiyat ile gelmişti. Bu da Samsung’un alıştırma politikasını gözler önüne seriyor. Ve görüyoruz ki, aynı şeyi şuanda Xiaomi de tekrar ediyor.

Samsung, fiyat taktiğini pazarlamada başarılı kullandı. Cihazlarını satışa çıkardıktan bir süre sonra fiyatlarını düşürdü ve kullanıcılar, Samsung’un amiral gemilerine daha uygun fiyatla sahip oldular. Kimisi için çıkar çıkmaz aldığı cihazının değerinin düşmesi kötü bir haber olurken, cihazı almak isteyenler için de çok iyi bir durum olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Oppo gibi markalar da benzer stratejiler izliyor.

Galaxy S3’ten bu yana fiyat artışı yaklaşık %100 oldu. Türkiye için bu durum yaklaşık %700 civarlarında olsa da global olarak artışlar bu şekilde. Fakat ortaya çıkan veriler, kullanıcıların artık pahalı telefon satın almadıklarını gösteriyor. Yani yüksek fiyatlar sadece Türkiye’de eleştirilmiyor.

Bir diğer konu, bu fiyatlar bu cihazlara verilir mi? Sorusu oluyor. Bu hususta biraz gerçekçi olmak gerekiyor. İphone’a çok yüksek paralar ödeseniz bile, bir iş kullanıcısı veya içerik üreticisiyseniz, size video düzenleme, ofis çalışma alanı ve özel iş uygulamaları gibi seçenekler sunuluyor. Yani aldığınız işlemci gücünü tam anlamıyla kullanabiliyorsunuz. Üstelik 3. Taraf uygulama desteği de gelişmiş durumda.

Android tarafında ise işlemciler ve Ram’ler ne kadar güçlenirse güçlensin, içerik üretimi için size fazla bir seçenek sunulmuyor. Hatta Samsung, telefonunda olan video düzenleyicisini kaldırdı, yani gerileme var.

O yüzden hangisine, bu fiyatı ne için vereceğinizi ii bilmeniz gerekiyor. Fakat yakında amiral gemileri, gerçekten lüks kesime hitap edecek. Fakat burada şu tahminimi de belirteyim, fiyat artışları muhtemelen bir noktada duracak. Hatta katlanabilir akıllı telefonlar bile değer kaybedecek.

Samsung, başlangıçta yüksek fiyat etiketleri ile ürünleri satışa sunsa da geçmişte uyguladığı politikayı hâlâ uygulamaya devam ediyor. Örneğin, Galaxy S10 ilk çıktığında 7500TL civarlarındayken, şuanda 5000 – 5500TL bantlarında bulunabiliyor. İphone ise değerini korumaya devam ediyor.

Bu yazımızda, sizlerle birlikte Samsung’un fiyat politikasını değerlendirdik. Bir sonraki yazımızda neyi değerlendirmemizi istediğinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın!

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir