1. Anasayfa
  2. Donanım

2017 YILINDA TÜRKİYE’DE BİLİM, TEKNOLOJİ VE YAZILIM ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER

2017 YILINDA TÜRKİYE’DE BİLİM, TEKNOLOJİ VE YAZILIM ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER
0

2017 yılı global markaların yanı sıra ülkemiz içinde önemli gelişmelere sahne oldu. Şuan Türkiye’nin en büyük operatörü konumunda olan Türkcell ve yaptığı çalışmalar ile adından söz ettiren Türk Telekom, MWC 17’ye katılan yerli firmalar oldular. Türk Telekom her hangi bir duyuru yapmazken, Türkcell Paycell Card isimli ön ödemeli kartını duyurdu. Aynı zamanda burada Elektrik dağıtım işine gireceğini, ve bunun için bir şirket kurulacağını ilan etti. Ayrıca firma, global pazarda adını duyuran ilk Türk şirketi oldu. Paycell markasını Ukrayna’da kullanıma açacağını duyuran Türkcell, diğer ülkeler içinde o yerin operatörleriyle anlaşacak. Bu şekilde Türkcell hizmetleri global pazara açılacak. Lifecell isimli markasınıda duyuran Turkceell, yerli otomobil için yazılım çalışmalarında yer alacak. Yerli olmayan arama motorunu duyuran Türkcell, bu alanda bizi hayal kırıklığına uğrattı. Bu yıl bonkör davranan firma, salla kazan ile bol bol GB, SMS ve DK hediye etti. Son zamanlarda dicital para ve Türkcell servislerinide hediye eden firma, yeni yıl için kampanya üzerinden çekiliş ile hediye dağıtacak.

General Mobile bize yerli firma olarak tanıtılıyor, bizde öyle diyeceğiz. Android One kapsamında MWC e17’de yeni akıllı telefonu GM6’yı duyuran firma kullanıcıların büyük tepkisini çekti. Sebebi ise kırpılan özellikler ve artan fiyatlar. Geçen günlerde açıklanan güncelleme takvimide tansiyonu yükseltti. Normalde Android One projesine dahil olan cihazların güncellemeleri hızlı alması gerekiyor, fakat en erken güncelleme tarihi şubat olarak görünüyordu. Neyseki firma GM6 için güncellemeyi geçen günlerde yayımladı. Cihaz kalın çerçeveleri nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Ayrıca LCD ekranların genel sorunu olan bir süre kullanımdan sonra sararan ekranlar kullanıcıların canını sıkmaya başladı. Genelde bir süre kullanımdan sonra ortaya çıkan bu sorun için firma maalesef bir şey yapamıyor. Ayrıca “Yerli” denilip tamamı montalama olan ve memnuniyet derecesi düşük olan bir firmaya bende dahil kimse güvenmek istemiyor. Bir an önce bir şeyleri üretmeye başlasak iyi olacak.

Vestel’de bu yılın önemli firması oldu. Venüs modelleri oldukça beğenilen firma yerli otomobil için üretim yapacak. Yeni duyurulan bazı hizmetler ilkönce Avrupa, ardından Türkiye’de kullanıma açılacak. Bunlardan biri yanlış hatırlamıyorsam sanal asistana sahip buzdolabıydı. Bu yüzden biraz eleştirilere maruz kalan firma “İşte bu yüzden kaybediyorlar. Vereceğin hizmeti önce kendi ülkene sun, ardından yurtdışına açılırsın. Samsung gibi firmalar öncelikle kendi ülkelerinde bir hizmeti test ediyor, halkın beğenmesi halinde diğer ülkelere sunuyor.” Tarzı cümleler ile eleştirildi. Umarız bir daha böyle bir hata yapılmaz diyor, Vestel’e başarılar diliyoruz.

Türk Telekom ise bazı eski kampanyalarını geri getirerek kullanıcılarının beğenisini kazanmaya çalıştı. Ancak duyurduğu bir internet kampanyası oldukça tepki çekti. Kampanya, selfi internet kampanyası olarak duyuruldu ve 25GB AKN’ye sahip 8MBPS hız sunan bir kampanya oldu. Fiyat ise 54,90TL olarak belirlendi. Bizce bu kadar düşük hıza sahip bir internet paketi, bu kadar yüksek 1 fiyata satılamaz. Türk Telekom en iyi işi kurumsalda yapıyor. Güçlü altyapı ile bir çok firma iletişim ihtiyaçlarını Türk Telekom’a emanet ediyor. Prime hizmeti ile seyahati çok seven kurumsal müşterilerini düşünen Türkk TTelekom, bu hizmeti ne kadar iyi veriyor tartışılır. Yinede iyi bir hizmet diyebiliriz. Ancak sosyal medyada hangi firmanın şikayeti daha fazla? Diye bir soru sorulsa, cevabım hiç şüphesiz “Türk Telekom” olacaktır. Mobil uygulamalarının çok özensiz olduğunuda hatırlatayım. Bu arada düzgün bir uygulamayıda çok iyi bozuyorlar. Bana kalırsa yapılan en iyi hizmet, engelsiz yaşam ve Türk Telekom sesli kütüphane uygulamalarına eklenen para tanıma özelliği oldu. Bu sayede görme engelliler ellerindeki parayı tanıyabilecekler.

TurkNet ise bu yılın yeni trendi diyrbiliriz. Kendileri önce AKN’yi 150GB’ye çıkardı. Daha sonra yaz tatili için kullanıcıların AKN’sini 250GB’ye çekti. Ekim ayında ise AKN’yi tamamen kaldırdı. Bütün bunlar güzel gelişmeler, fakat müşteri hizmetlerinin kaldırılması gibi bir yeniliğği hangi akla hizmet yaptılar çok merak ediyorum. Ayrıca AKN’in kalkması sonucu kullanıcılar, akşam saatlerinde internet hızlarının çok düştüğünü, özelliklede ping’in çok fazla arttığını dile getirdiler. Ayrıca sosyal medyadaki tepki yorumlarınada otomatik olarak cevap veriyorlar ya da kopyala yapıştır yapıyorlar. Buda firmanın müşteri hizmetlerinin ne kadar tecrübesiz olduğunu gözler önüne serdi.

Microsoft Türkiye ise tüm dünyada gerçekleşen kodlama haftasını Türkiye’de, benim bildiğim ilk defa gerçekleştirdi. Ayrıca Modern Asist ekibi tarafından geliştirilen ve ekibin içinde çok sevdiğimiz bir Ağabeyimizin bulunduğu kütüphanem (My library) uygulamasıda yayımlandı.

Cumhur başkanı ise Elon Musk ile görüşme yaptı. Turksad 6 uydusunun Spacesx tarafından taşınacağı ifade edildi. Ayrıca yerli otomobil için Tesla’danda destek alınacağı düşünülüyor. Ayrıca Russya ile 2.5 milyar dolar değerinde bir S400 füze antlaşması yapıldı. Türkiye’nin siyasi çıkarları için önemli olan bu antlaşma yılın son ve önemli teknolojik gelişmesi oldu. Umarım dolandırılmayız, D.

Ülkemizde bu yıl içinde yaşanan önemli gelişmeleri sizin için listeledik. Daha fazlası için takipte kalın!

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir