1. Anasayfa
  2. Donanım

2017 YILINDA, DONANIM ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER

2017 YILINDA, DONANIM ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER
0

2017 yılı donanım yeniliklerinin sınırda kaldığını bize gösterdi. Teknolojinin gelişimi, bu yıl yavaşladı. Yinede bazı güzel yenilikler kullanıcıların beğenisine sunuldu. Sizlerle birlikte bu yenilikleri inceleyeceğiz. Başlamadan önce bu içerikte reesim olmayacağını belirtmek isterim, şimdi içeriğimize geçelim.

2017, Qualcoom ile başladı. Kendileri yılın başlarında Qualcomm Snap Dragon 835 adlı ARM işlemcisini duyurdular. Ayrıca yıl sonunda duyurulmuş olan ARM tabanlı dizüstü bilgisayarlar içinde ilk adımı atmış oldular. Bunun dışında Snap Dragon 660 işlemciside yılın ortalarına doğru ilan edildi. Firma bu işlemcisini orta üst segment cihazlarda kullanılmak üzere, güncel yazılımsal yeniliklere uygun olarak tasarladı.

Qualcomm Samsung ile yaptığı antlaşma nedeniyle işlemcisini S8 modeli çıkana kadar pazarlayamadı. Bu nedenle diğer firmalar eski işlemcileri kullanmak zorunda kaldılar. Bu Qualcomm’unda gelir kaybetmesine neden oldu.

2017 yılında en çok konuşulan firmalardan biride Intel oldu. Son zamanlarda AMD ile sıkı rekabet içinde olan firma bu yıl duyurduğu yenilikler ile biraz gölgede kaldı. Çünkü duyurulan yeni işlemciler birazcık performans artışı, geliştirilmiş pil gücü gibi yenilikler ile geldi. Bunun dışında dahili grafik sürücüsü güncellenerek biraz daha iyileştirildi. Ancak yapılan bu yeniliklerin hiçbirinden insanlar tatmin olamadı. Bu donanımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha sorgulamamıza neden oldu. Sanıyorum donanım alanındaki gelişmeler bir süre duraklama sürecine girecek. Yinede NVIDIA gibi firmaların yeni ekran kartlarına uyumluluk sağlanması için işlemcilerin güncellemesi gerekiyordu. Neyseki fiyatlarda fazla artış yaşanmadı. En önemli yenilik giriş seviyesi işlemcilerde yaşandı. İ3 işlemciler çarpan kilitsiz modeller olarak yenilendi. Yılın başında yapılan bu yenilik ile işlemci artık daha yüksek firekanslara ulaşabilecek. İşlemci fiyatları genelde sabit kalır, bu senede çok az bir artış ile satışa çıktı. Dizüstü bilgisayarlarda yenilendi.

AMD ise gene uygun fiyatlı ve yüksek performanslı işlemcileri ile gündeme geldi. Bunun yanı sıra yüksek performanslı ekran kartı üüreten ve aynı zamanda işlemci pazarındada bulunan firma büyük karlar elde etti. Her zaman kullanıcı memnuniyetini ön planda tutan firma, ne kadar başarılı olduğunu bu sene bir kez daha bize gösterdi. Tabi çok ısınma sorununu bir türlü halledemediler, o da ayrı konu.

Samsung mobil işlemci pazarında söz sahibi firmalardan biri oldu. Son yıllarda ürettiği işlemciler ile en büyük rakibi Qualcomm’u yakaladı, hatta geçti diyebiliriz. Bu yılda Exynos 8895 isimli üst segment işlemcisini piyasaya sundu. İşlemcisini hem kendi modellerinde kullandı, hemde başka firmalara pazarladı. Bu sayede muhteşem karlar elde etti. Zaten Apple sayesinde kasasına yüklü miktarda para girmesi beklenen firmanın, akıllı telefon bölümü tamamen batsa dahi uzun bir süre ayakta kalabileceği düşünülüyor. Çokta haksız sayılmazlar. RAM, depolama birimi gibi çeşitli donanımlaar duyuran Samsung, dünya üzerindeki işlemci pazarını etkilemeye devam ediyor.

Huavei, kendi işlemcisini üreten sınırlı firmadan biri. Yüksek performans ve iyi yazılım opdimizasyonu ile Android’in Apple’ı olarak biliniyor. Bu senede Kirin 970 işlemcisini duyuran firma işlemcisini başka firmalara pazarla(ya)mıyor. Bu nedenle karının büyük kısmı akıllı telefonlardan geliyor. Önceleri grafik yongasında düşük performans chip setleri kullanan firma bu sene daha iyi bir yonga tercih etti. Ancak yukarıda yazdığım gibi donanım önemini kaybetmeye başladı.

NVIDIA ekran kartları ile adından oldukça fazla söz ettirdi. Her ekrana ve işlemciye uygun ekran kartları üreten firma bu sayede her ekran kartında kullanıcısını memnun etmeyi başardı. Tabi toplama bilgisayarı yanlış donanımlar ile hazırlayan kişiler için bu durum çokta geçerli değil. NVIDIA aynı zamanda insanlara ekran kartında rakamların değil, iyi opdimizasyonun ve kaliteli modüllerin önemli olduğunu (istemeyerek de) olabilir, bize gösterdi. Tabi ki 4GB ekran kartının 6GB ekran kartından iyi olduğunu söylemeyeceğim, bunların içerisinde nasıl parçalar kullanıldığının öneminden bahsetmek istedim burada. Bu tamamen kişisel görüşüm, başkaları için NVIDIA o kadar kaliteli olmayabilir.

2017 yılında yaşanan başlıca donanım gelişmeleri bu şekilde. Kendinize iyi bakın!

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir