1. Anasayfa
  2. Sosyal Medya

Meta’nın Twitter Rakibi Uygulaması Ortaya Çıktı, Neler Oluyor?

Facebook ve Instagram gibi 2 dev sosyal medya platformunun sahibi olan Meta, Twitter'a rakip olacak bir uygulama geliştiriyor. Henüz kendisi hakkında fazla bilgi sahibi olmadığımız platform, görünüşe göre kızgın Twitter kullanıcılarını kendisine çekmek ve büyük bir etki yaratmak hedefiyle geliştiriliyor. Meta'nın, şimdiden yeni platform için ünlü isimlerle işbirliği yaptığı bildiriliyor. Detaylar haberimizde...

Meta’nın Twitter Rakibi Uygulaması Ortaya Çıktı, Neler Oluyor?
In this photo illustration the Facebook icon is seen displayed on smartphone screen in this illustration photo taken in Poland on February 19, 2020. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images)
0

Meta’nın Twitter rakibi uygulaması ortaya çıktı. Facebook, Instagram, WhatsApp gibi Dünyanın en popüler platformlarının sahibi olan Meta Group, sosyal medya ağlarına bir yenisini daha ekliyor. Twitter’a güçlü bir alternatif olma amacıyla geliştirilen sosyal ağın, tam olarak hangi özellikleri kullanıcılara sunacağı şu anda belli değil.

Twitter, yıllar önce insanların fikirlerini kısa ve öz bir şekilde paylaşmalarına olanak sağlayan bir sosyal medya ağı olarak ortaya çıktı. İnsanlar, ilk başta 140 karaktere, daha sonra da 280 karaktere kadar fikir ve düşüncülerini bu platformda özgürce ifade edebiliyordu. Twitter, bugüne kadar sohbet odaları, direkt mesajlar ve Twitter Blue ücretli abonelik servisi sayesinde Tweet düzenleme, 4000 karaktere kadar Tweet paylaşabilme gibi pek çok özelliğe sahip oldu.

Son bahsettiğim 2 özellik, platform Tesla Authomotive’nin sahibi Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra hayata geçti ve sevenleri olduğu kadar, sevmeyenleri de vardı. Fakat Twitter’ın Elon Musk tarafından satın alınmasından sonra Musk’ın sosyal medya ağı için aldığı bazı kararlar büyük tepki çekmişti.

Mesela kendisi, Twitter çalışanlarının önemli bir kısmını işten çıkardı. Normalde başvuru yoluyla alınabilen “Onaylı Hesap” etiketi, tamamen “parayı veren düdüğü çalar” mantığına çevrildi ve Twitter Blue abonesi olan herkese ilk başta bu rozet verildi.

Öte yandan kullanıcıların deneyimle ilgili de pek çok şikayeti var. Mesela ben kendim için söyleyeyim, Twitter Android uygulamasında artık erişilebilirlik diye bir şey yok.

Tabii sanıyoruz Mark Zuckerberg, Twitter’dan sıkılanlar olduğunu görmüş ve ona rakip olabilecek bir platform üzerinde çalışmaya başlamış. Öyle ki Meta’nın Twitter rakibi uygulaması ortaya çıktı.

Meta’nın Twitter rakibi uygulaması ortaya çıktı, Instagram’ın metinli hali

ANDROID KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Asus Zenfone 10 29 Haziran’da Piyasaya Sürülecek!

BİLGİ KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Galaxy Unpacked 2023 Etkinliğinin Tarihi Kesinleşti!

iOS KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple Tasarım Ödülleri 2023 Kazananları Belli Oldu!

iOS KATEGORİSİNDEN İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Apple iPadOS 17’yi Tanıttı, iPad’ler İçin Yeni Bir Deneyim!

Elinde bulundurduğu Instagram ve Facebook ile tüm Dünyayı çevresinde toplayan Meta, insanların fikir ve düşüncelerini paylaşmak için eskisi kadar Facebook’u kullanmadığını uzun bir süre önce fark etmişti, gerçi o zamanlar Meta ismi yoktu. Tüm gündem tartışmaları, kavgalar ve sert tartışmalar Twitter üzerinden yürüyordu. Öyle ki platform, kimi konularda kamuoyu oluşturma gücüne ulaşmıştı. Facebook, böylesine güçlenen bir platform karşısında ilk kez doğru bir karar alarak, Twitter ile uğraşmamayı ve kendi uygulamalarını geliştirmeyi fikir olarak benimsedi, en azından ben öyle düşünüyorum.

Fakat Twitter’daki Elon Musk döneminden sonra sosyal ağda yaşanmaya başlayan kırılganlık, Facebook’u harekete geçirmiş gibi görünüyor. Çünkü Meta, Twitter’a rakip olmaya hazırlanıyor. Hatta yaklaşmakta olan yeni sosyal ağın mobil uygulamasından ekran görüntüsü bile var.

Meta, çok yakında kullanıma sunulmasını beklediğimiz yeni sosyal medya ağı için çalışan bir ön izleme sürümü tasarladı. Test için geliştirilen bu ön izleme sürümünden ilk fotoğraf da sızdırıldı.

Twitter’a güçlü bir alternatif olma hedefiyle yola çıkan yeni sosyal medya ağının şirket içerisindeki adının (proje kod adı) Project 92 olarak belirtiliyor. Sosyal ağın son kullanıcılar için erişime açıldığında hangi ismi kullanacağı henüz belli olmasa da, sızıntılar diyor ki, o isim, “Threads” olabilir. Bilemiyorum, aslında fena bir isim gibi de görünmüyor.

Yazının başında da belirttiğim gibi, Project 92’nin bir ön izleme sürümü var ve ondan bir ekran görüntüsü de sızdırıldı. Peki bu ekran görüntüsü bize ne söylüyor? Derseniz, fotoğrafa dayanarak şunu söyleyebiliriz ki, uygulama arayüzü Instagram’a fazlaca benziyor. Yani şöyle hayal edin, Instagram’ı açıyorsunuz ancak, fotoğraflar yerine sizi, Twitter veya Facebook’taki gibi metin gönderileri karşılıyor. Aşağıdan fotoğrafa da göz atabilirsiniz.

Meta Projesi 92 arayüzü

*Meta’nın Twitter Rakibi Uygulaması Ortaya Çıktı, Neler Oluyor?

Meta’nın Baş Ürün Sorumlusu (CPO) Chris Cox’a göre, yaklaşmakta olan sosyal medya uygulaması, kullanıcıların Instagram hesaplarını ve takipçilerini yeni platforma taşımalarına olanak tanıyan ActivityPub sosyal ağ protokolünü kullanacak. Yani Meta’nın, kendi uygulamalarını kullanan kullanıcıları bu platforma daha kolay yönlendirmek için elindeki tüm imkanları kullanacağı buradan rahatlıkla anlaşılabiliyor.

CPO’nun ifadesine göre entegrasyon Instagram ile sınırlı olacak gibi görünse de yakında WhatsApp ve Facebook ile giriş gibi alternatifler üzerinde de çalışılır diye düşünmekteyim.

Aynı Meta yöneticisi, Project 92’nin Twitter’a rakip bir uygulama olacağını da doğruladı. Kullanıcılar, hesap oluşturmak için Instagram profil bilgilerini kullanabilecek, yani hesap oluşturmak için gereken kişisel bilgiler, Instagram hesabınızdan direkt olarak bu uygulamaya aktarılacak.

Meta’nın ifadesine göre, doğru bilginin yayılması, insanların sağlıklı bir şekilde kamuoyu oluşturabilmesi ve tüm diğer süreçler için daha dinamik bir ağa ihtiyaç var. Şirket, bilgi dağıtımı için şeffaf bir şekilde işletilen ve güvenli olan istikrarlı bir Twitter alternatifi geliştirmeleri yönünde, ünlü kişilerden ve pek çok insandan oldukça fazla geri bildirim aldıklarını belirtti. Yani rakip olmaya kendileri karar vermemiş :).

Meta’nın, DJ Slime dahil olmak üzere birçok ünlüden yeni platformu kullanma taahhüdü aldığı ve potansiyel kullanıcı adayları olarak Oprah Winfrey ve Dalai Lama ile görüşmelerde bulunduğu bildiriliyor. Yani Meta, bu platformu kullanıma sunduğu anda pek çok ünlü isimle işbirliği yaparak, anında adından söz ettirmek istiyor.

Meta’nın, Twitter’a alternatif, hatta rakip olarak tasarladığı Project 92 kod adlı yeni sosyal medya ağının geliştirme çalışmaları geçtiğimiz Ocak ayında başlamıştı. Net bir tarih henüz ortada yok, ancak yeni sosyal medya platformunun kısa süre içerisinde hizmete gireceği tahmin ediliyor.

Neler oluyor? Sorusunun cevabına gelirsek, benim düşüncem elinde güçlü kaleler olsa da Meta, gelecekte Instagram ve WhatsApp’ın popüleritesini kaybetmesi riskine karşılık böyle bir hamlede bulunuyor. Twitter’dan sıkılan veya platformdaki yeni uygulamalardan hoşlanmayan kişilerin, alternatif bir uygulamaya gitme ihtimali her zaman vardır. Meta, her zaman yaptığı gibi tek alternatifin kendisi olmasını istiyor ve bunun için çalışıyor.

Tabii, Twitter’ın kurucularının da bir sosyal medya ağı geliştirdiği söyleniyor, görünüşe göre gelecekte, bugünkü akıllı telefon üretici denizinden sonra bir de sosyal medya platform deniziyle uğraşacağız. Neler olacağını bekleyip görmemiz gerekecek.

Meta’nın Twitter rakibi uygulaması ortaya çıktı, peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Meta, Twitter’a gerçekten rakip olabilir mi? Fikirlerinizi lütfen yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

Yazı Kaynakları
https://www.gsmarena.com/metas_twitter_alternative_app_leaks_in_screenshots-news-58819.php
Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir