1. Anasayfa
  2. Android

Yapay Zekadan Öğretmen Olur mu? İşte Sizin İçin Tahminlerimiz!

Yapay Zekadan Öğretmen Olur mu? İşte Sizin İçin Tahminlerimiz!

Dijital asistanların gelişmesiyle beraber, günlük hayatımızda yaptığımız bazı işleri artık onlara devreder olduk. Günümüzde de yapay zeka teknolojileri bir çok alanda gelişimini sürdürüyor ve insanların yaptığı meslekleri yapabilir hâle geliyor. Peki insan tarafından oluşturulmuş bir robotun veya uygulama/hizmetin öğretmen olduğunu hiç düşündünüz mü? Ben bu zamana kadar okuduğum şeylerden bazı tahminler çıkardım ve bugün bunları sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle bu içeriğin nereden çıktığından kısaca bahsetmek istiyorum. Geçenlerde bir arkadaşım, bana aynen bu soruyu sordu, ben de bazı gerekçelerle olma durumunu anlattım. Geçen hafta İstinye Üniversitesi’nde bizeyapay zeka hakkında sunum yapan hocaya da sorunun aynısını sordum, fikrini merak etmiştim çünkü. Her neyse, bunun sonucunda bildiklerimi sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Öncelikle soruyu genelden özele doğru almamız gerekiyor. Bir yapay zekadan öğretmen olacaksa, bu hangi koşullarda olabilir? Örneğin yorum gerektiren sözel sorularda bu sistemin tepkisi ne olacak? Daha önce bilmediği bir şey ile ilgili soru getirildiğinde ne cevap verecek?

Bunların hepsine bir ölçüde cevap verilebilir. Fakat şunu bilmeniz gerekiyor, yapay zeka, şuanda tam olarak bağımsız öğrenme yeteneğine sahip değil. Yani sizin kullandığınız milyonlarca komuta, sorduğunuz onlarca soruya göre kendini geliştiriyor. Hatta bununla ilgili Microsoft’un başına geçtiğimiz yıllarda kötü bir şey gelmişti.

Bu yüzden böyle bir Öğretmen, manüplasyonlara açık olacaktır. Şimdi bölüm bazlı bir yorum yapalım.

Bu İçerikte Ne Var?

Sayısal alanlar

Yapay zekalı bir Öğretmenin en rahat olacağı alan bana göre. Çünkü bir Matematik sorusunda, yoruma ve algıya açık çok fazla şey yok. Bir soru tipinin birkaç farklı çözüm yöntemi varsa, bu yöntemler yapay zekaya öğretilebilir. Öğrenci, yapay zekaya öğrettiğimizz tekniklere uygun sorular sorduğunda doğru bir şekilde çözüm alacaktır.

Burada tek faktör çözme ya da çözmeme değil, Öğrenciye nasıl bir anlatım yapılacağı da çok önemli. Yoksa düm düz bir çözümü, birçok konu için bilgisayarlarınız veya programlanmış sistemlerle de yapabilirsiniz. İşte burada iletişim faktörü devreye giriyor ve sorun başlıyor.

Dediğimiz gibi, yapay zekalı asistanlar onları kullananlardan çok şey öğreniyor. Yani öğretmenlerle birebir ders işleyen yapay öğretmenlerimiz, farklı teknikleri kendisine depolayabilir. Bu aşamadan sonra geriye sadece, hangi yöntemin, hangi öğrenciye uygun olup olmadığının çözümlenmesi kalıyor. İşte burada da yapay öğretmenin öğrenciyi tanıyıp bir çözümleme yapması gerekiyor.

Tabi, burada kullanılaCAK tek teknoloji, yapay zeka olmayacaktır diye düşünüyorum.

Dediğim gibi, yapay zeka karşısındaki insanı tanıyabilecek, onun anlama biçimlerini yorumlayabilecek bir belleğe sahip olursa, sayısal alanlarda bir sorun yaşanmayacaktır. Şuanda bir çok asistan, sizinle ilgili başlangıçta bir takım bilgiler topluyor, sadece bu bilgilerin kapsamının genişletilmesi gerekiyor.

Gördüünüz gibi, anlatma şekli ve öğretilenlere bağlı kalma dışında yapay zekalı bir Matematik öğretmeninin olması hiçbir sorun teşkil etmeyecektir. Yapay zekanın yeteneklerinin giderek geliştiğini düşündüğümüzde, bu sürecin ilerleyen dönemlerde kolaylaşacağından emin olabilirsiniz.

Sözel alanlar

Sözel alanları da ayırmamız gerekiyor. Bahsettiğimiz sadece ezber ise, yapay zeka şuanda da bunu yapmakta zorlanmayacaktır. Örneğin kendisine Osmanlı Tarihi’nin tamamını, Divan Edebiyatı şairlerini, Tanzimatçıları, hatta bunLArın aralarındaki farkları öğretebilirsiniz. Fakat bildikleri, öğrettiklerinizle sınırlı olacaktır.

Ayrıca gidip araştırma yapamayacağı için, kendisine bir konuda yorum yapmasını söylediğinizde bu konuda başarılı olamayacaktır. Buda fikir alışverişi ve özgün düşünceyi ortadan kaldıracaktır.

Yukarıda dediğim algı yönlendirmesi işte burada ortaya çıkıyor. Eğer size eğitim veren Yapay öğretmen, niyeti pek de iyi olmayan kişilerce geliştirildiyse sizi o kişilerin fikrine yönlendirecektir. Bu, basit bir şey gibi görünebilir ancak çeşitli yerlerde farklı şekilde Tarih öğrenen gençler, birbirleriyle fikir çatışması yaşayacaktır.

Diyebilirsiniz, sıradan öğretmenler bunu yapmıyor mu? Evet, yapanlar var. Fakat insanlar için oluşturulan belirli hukuk kuralları var, bu tarz kurallar yapay zeka için oluşturulmazsa ortaya çıkan boşluklardan büyük ölçüde faydalanılır. Ayrıca ciddi bir tehlike oluşana kadar bu durum, yetkililerin çok gözüne takılmayacaktır.

Ders kitaplarını yükleyelim, oradakileri anlatsın derseniz, bu seferde özgün fikir ortamı yok olacaktır.

Sonuç

Bu konu hakkında sağlıklı yorum yapabilmek için öncelikle ilk örnekleri görmemiz ve incelememiz gerekiyor. Hatırladığıma göre bazı ülkeler, ders anlatan yapay zekalı öğretmenleri denemeye başlamış. Dediğimiz gibi, ezber yaptırmak şuanda bir yapay zekaya yaptırabileceğiniz zor olmayan bir şey.

Özgün düşünce dedik, bu öğretmenlerin üniversitelerde falan olduğunu düşünün, tüm öğrenciler aynı şeyleri birebir öğreniyor, bu da farklı sorunlara yol açacaktır. Yine bunu kontrol eden kötü niyetli gruplar, ciddi kutuplaşmaları fitilleyebilir.

Yapay zeka kendisi okuyup öğrenebilir ve araştırabilir hâle gelirse bu sorunlar ortaya çıkmaz ancak böyle bir şey yaşanırsa, çok daha farklı sıkıntılar bizleri bekliyor olacak.

Yine hatırlatıyorum, bunu sağlıklı bir şekilde tartışabilmemiz için tam manasıyla bir örnek görmemiz gerekiyor. İleride tekrar bu konu ile ilgili konuşabilmeyi umuyoruz.

Şimdi söz sizde, bu konu ile ilgili ne düşünüyor sunuz?

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili