1. Anasayfa
  2. Android

UNUTTUKLARIMIZ DIŞINDA, Google Asistan İncelemesi!

UNUTTUKLARIMIZ DIŞINDA, Google Asistan İncelemesi!
0

İnsanlar, sürekli sevdikleri işlere daha çok zaman ayırmak istiyorlar. Bu yüzden onlar için teknolojinin gelişimi, yapay zeka gibi konular önemli olabilir. Bir kaç yıl içinde robotların insanların yerini alması ve fabrikalarda çalışması bekleniyor. Fakat robotlardan önce bizim işimize şuan daha çok yarayacak mobil asistanlar geliştiriliyor.

Apple’ın Siri’si, kısa bir zaman öncesine kadar rakipsizdi. Fakat Google, çok zamanlı bir hamle yaparak, Asistan’ı I/O16  etkinliğinde duyurdu. Bu yılki etkinlikte ise Google Asistan’ın Türkçe’de dahil yeni diller destekleyeceği açıklandı.

Bu İçerikte Ne Var?

Kimler kullanabilecek?

Google Asistan’ı Türkçe olarak şuanda Android 5.0 ve üzeri tüm cihazlarda kullanabilirsiniz, ancak Google Home için minimum Android 6.0’a ihtiyacınız olacaktır. İOS için Türkçe dil seçeneği, Ocak ayı sonuna kadar ulaşmış olacak. Google Home şuan Türkiye’ye gelmedi ancak geldiğinde internete bağlı bir çok cihazınızı, (örneğin ChromeCast veya TV gibi) kontrol edebileceksiniz. Ancak Google Asistan Türkçe’nin kelime dağırcığının çok geniş olmadığını belirteyim. Yani bir soruyu farklı kelimelerle sorduğunuzda cevaplayamayabiliyor. Zamanla gelişeceğini düşünerek şimdilik bir şey söylemiyoruz. Bu arada, söylediklerimi tekrar et komutunda söylediklerinizi İngilizce tekrar ediyor.

Şimdi bu asistanın neler yapabildiğine bakıyoruz. İnceleme videomuza ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Çeviri özelliği

Google Asistan ile dilediğiniz cümleyi Türkçe’den farklı bir dile çevirebilirsiniz. Örneğin “İngilizce, seni seviyorum” dediğinizde, seni seviyorum cümlesi İngilizce olarak seslendirilecek ve ekranda metin olarak görünecektir. Normal bir İngilizce konuşma içinde sizi Translate’ye yönlendiriyor.

Tekrarlı komutlar

Google Asistan, bir kişi hakkında sorduğunuz sorulara kesintisiz cevaplar verebiliyor. Örneğin, Türkiye Cumhuriyeti ne zaman kuruldu? Sorusunun ardından, kim kurdu? Sorusunu sorabilir ve “Mustafa Kemal ATATÜRK” yanıtını alabilirsiniz.

Tabi bir kişi sorduysanız, bu soru haznesini genişletmeniz mümkün. Örneğin, Steve Jobs kimdir? Sorusunun cevabını aldıktan sonra; nerede doğdu, kaç yaşında, Apple’ı ne zaman kurdu gibi çeşitli sorular sorabilirsiniz.

O hatırlatsın, siz yapın!

Google Asistan ile hatırlatıcı oluşturma, alışveriş listesi yapma, etkinlik oluşturma ve alarm kurma gibi bir çok işlemi yapabilirsiniz. Örneğin Asistan’a, “beni sabah 07:00’de uyandır” dediğinizde o saate alarm kuracaktır. Yada “alışveriş listeme ekmek ekle” dediğinizde, alışveriş listenize ekmeği ekleyecektir. Hatırlatıcı oluştur dedikten sonra ne hatırlatılacağını ve ne zaman hatırlatacağını söylemeniz yeterlidir, belirttiğiniz saatte asistanınız hatırlatma yapacaktır. Etkinlik içinde benzer şekilde, etkinlik veya randavu oluştur dedikten sonra ne yapmak istediğinizi, tarih ve saat söylemeniz yeterlidir.

Siz söyleyin, o çalsın!

Bir müzik dinlemek istiyoruz ve belki o müziği ararken dakikalarımızı harcıyoruz. Ancak Google Asistan’a müziğin ismini ve ardından “çal” fiilini söyledikten sonra sizin seçtiğiniz uygulamadan müziği çalmaya başlıyor. Spotify ve Apple Music gibi servislerden müzik çalabiliyor, siz dilerseniz başka servisler ekleyebiliyorsunuz.

Aklınızda bir müzik yok mu? O halde asistanınıza, “bir şarkı çal” diyerek varsayılan olarak seçtiğiniz sağlayıcıdan (seçim yapılmadıysa YouTube’dan açılacaktır) müzik çalacaktır. Ayrıca albüm ve çalma listelerini de çaldırabilirsiniz.

Hayatımızın bir diğer önemli kısmını anılar oluşturuyor ve Google Asistan, Fotoğraflar uygulamasından anılarımızı gösterebiliyor. Örneğin, “İstanbul’da çektiğim fotoğrafları göstter” dediğinizde size bu fotoğrafları gösterebiliyor.

Dijital içerik sağlayıcıları olmazsa olmaz. Asistanınıza Netflix üzerinden film ve dizi açtırabilirsiniz. Örneğin, “İron Man Netflix’te oynat” diyerek, içeriğin Netflix’te oynatılmasını sağlayabilirsiniz.

Bilgi servisleri

Futbol meraklılarının çok seveceği bir özellikle başlayalım. Google Asistan’a bir maçın ne zaman olduğunu, kaç kaç bittiğini sorabilir; Superlig lider tablosunu sorgulatabilir, ilk futbol, basketbol takımları veya Türkiye’deki ilkler için bilgi alabilir, oyuncu kadrolarını sorabilirsiniz.

Google Asistan’a merhaba dediğinizde size saati, hava durumunu ve işe ne kadar sürede gidebileceğinizi söyleyebiliyor. Bunun dışında ülke içindeki başka bir yerin veya yurtdışında bir ülke veya şehrin hava durumu ve saat bilgilerini öğrenebilirsiniz. Örneğin “Hong Kong hava durumu” dediğinizde oranın hava durumunu söyleyecektir. Paris’te saat kaç dersenizde size Paris’in saatini söyleyecektir.

Ona bir partinin kurucularını sorabilir, devletler hakkında bilgi vermesi için bilgi almak istediğiniz devletle ilgili soruları sorabilirsiniz. “X Partisinin kurucuları kimdir?” Diye sorduğunuzda size “Y” cevabını verebilir yada birden fazla kurucusu varsa size listesini gösterebilir.

Piyasa bilgilerini takip ediyorsanız USD, EURO gibi döviz kuru bilgilerini sorgulayabilir ve hisse senedi fiyatı öğrenebilirsiniz. Örneğin “249USD kaç TL” ve ya “Apple’ın hisse senedi fiyatı” şeklinde sorabilirsiniz.

Google Asistan, seçtiğiniz kaynakların haberlerinide okuyabiliyor ancak listede Türkçe bir kaynak şuanda bulunmuyor. “Bana haberleri oku” dediğinizde size haberleri gösterebiliyor, bu bölüm Türkçe.

Bunun dışında o kim, bu ne gibi çeşitli bilgileri sorabilir ve yanıt alabilirsiniz.

Ayarlarınızı değiştirin, uygulamaları başlatın

Google Asistan, el feneri açma, konumu açma, Wİ-Fİ açma, parlaklığı kısma gibi bir çok işlemi yapabiliyor. Ayrıca kamerayı aç gibi komutlar vererek uygulamaları açtırabilirsiniz.

Arayın, E-posta veya SMS gönderin, WhatsAPP’tan mesaj atın

Google Asistan, dilediğiniz kişiye mesaj gönderebilir. Örneğin “Sinan’a mesaj at” diyerek SMS göndrebilirsiniz. WhatsAPP’tan mesaj göndermek için önce “WhatsAPP’tan mesaj gönder” demeniz ve ardından mesaj göndereceğiniz kişiyi söylemeniz gerekir. Daha sonra mesajınızı söyleyip gönderebilirsiniz.

E-posta içinde öncelikle E-posta gönder deyip ardından göndereceğiniz kişi ve postanızı söyledikten sonra gönderim yapabilirsiniz. Ayrıca Gmail’deki postalarınızı “E-postalarımı göster” diyerek Asistan’da görebilirsiniz.

Google Lens

Google Lens’ten çok bahsedilmesede, önemli bir özellik olduğunu söylememiz gerekiyor. Google Lens ile obje tanıma yapabilir, barkot okutabilir, barkot sonucunda eğer bir ürün çıkarsa alışveriş için kaydedilebilir, bir metnnin fotoğrafı çekilip üzerindeki yazılar kopyalanabilir, fotoğrafını çektiğiniz şeye benzer sonuçlar gösterilebilir. Bu özellik, bizim gibi test çözen ve metin okutan kullanıcılar için oldukça faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Google Lens ile ilgili ayrı bir inceleme yapacağız.

Biraz da eğlence

Google Asistan bunların yanı sıra size ilginç bir şeyler söyleyebilir; fıkra, hikaye veya şiir okuyabilir, dinlediğiniz bir şarkıyı bulabilir ve espiri yapabilir. Örneğin ona “fıkra anlat”, “şiir oku”, veya “espiri yap” diyebilirsiniz. Bir şarkının adını adını bulmak isterseniz, öncelikle “şuanda çalan şarkı ne?” sorusunu sormanız ve tekrar mikrofon açıldıktan sonra şarkıyı dinletmeniz gerekir. Ayrıca Google Asistan size YouTube’dan bir video açabilir veya tekerleme okuyabilir. Örneğin “Kurtlar Vadisi 80’i YouTube’da oynat” diyebilirsiniz. Tekerleme için ise “tekerleme oku” diyebilirsiniz. Ayrıca “yazı tura at” diyerek arkadaşınızla girdiğiniz bir iddiayı sonuçlandırabilir veya “kristal küreye soru sor” diyerek ilginç sorulara cevap alabilirsiniz.

Google Asistan’da başka neler yapabileceğinizi görmek için ona “neler yapabilirsin?” diye sorabilirsiniz. Siz Google Asistan’ı nasıl buldunuz? Bu arada rakinimi gıyaben tanıdığınıda söyleyeyim, yani kendisi öyle diyor.

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir