1. Anasayfa
  2. Genel

Uçağın Kapıları Açılırsa Ne Olur?

Uçağın Kapıları Açılırsa Ne Olur?
0

 

Çoğumuzun belki filmlerden gördüğü, uçak yolculuğu esnasında başınıza gelme ihtimali düşük olayları derledik.

Uçakla seyahat eden kişilerin yaklaşık %18.1’i yolculuktan korkarken, %12.6’sı uçuş ile ilgili endişelere sahip.

Yolcuların %33’ü uçak su üstünde giderken, %36’sı gece uçuşundan, %36’sı kalkış sırasında meydana gelecek teknik bir ağırzadan, %62’si olumsuz hava şartlarından, %73’ü uçuş sırasında yaşanabilecek teknik sorunlardan, korkuyor. İstatistiki verilere göre uçuştan korkmanıza hiç gerek yok çünkü bir kazaya yakalanma olasılığınız 11 milyonda 1 gibi oldukça düşük bir ihtimal. Ayrıca kazaya karışsanız bile ölme ihtimaliniz sadece %4. Eğer bir uçak kazasına yakalanmaya niyetiniz varsa, yine istatistiklere göre 22000 yıl boyunca her gün en az 1 kere uçmanız gerekiyor.

Bu İçerikte Ne Var?

Uçuş sırasında uçağın kapısının açılması

Uçuş sırasında uçağın kapısının açılması, başınıza gelebilecek en kötü senarydur bana göre. Yerin yüzlerce metre yükseğindesiniz ve kapının açılması durumunda saniyeler içerisinde düşük  basınçtan ölebilirsiniz. Tabi ki havada süzülerek korkudan ölme ihtimalinizde bulunuyor. Kabindekilerin dışarı fırlamasının ardından basınç

hızlıca düşer ve uçak muhtemelen parçalarına ayrılır. Hayatta kalabilmek için ise oksijen maskenizi 20sn içerisinde takmanız şart fakat kurtulma ihtimaliniz oldukça düşük olacaktır.

Gerçeğe dönücek olursak, bir uçağın kapısını açabilmeniz için tonlarca kuvvette basınç uygulamanız gerekirki bunu insan gücüyle yapabilmek imkansız.

Uçağa bir kuş çarpması

Eğer 5kg’lık bir Kanada Kaz’ı, saatte 150Mil bir hızla giden bir uçağa çarparsa, çarpışmanın kuvveti 10m yükseklikten düşen 10000kg’a eşit olacaktır. Kuş eğer uçağın motoruna girerse, uçakların ikinci motoru hala çalışabilir. Diyelimki 2 motorada kuş girdi, o zaman uçak havada süzülmeye başlar. Eğer pilot acemi değilse uçak, sağlıklı bir şekilde yere iner.

Bir kuş, Pilot bölümüne ve ya uçağın camına çarparsa camda bir çatlama/kırılma olur. Bu durum, kabin basıncını düşürebilir. Fakat Pilot, en kısa sürede uçağı güvenli bir yere indirecektir. Bu arada tek motoru açık bir şekilde uçmak, deneyimleyen kişilere göre oldukça sarsıcı ve hiç eğlenceli değil.

Uçağa yıldırım çarpması

Uçağınıza bindiniz, çok sevdiğiniz bir akrabanızın yanına gidiyorsunuz fakat birden gök gürüldemeye ve şimşek çakmaya başladı. Ve şimşeklerden birinin hedefi sizsiniz. Fakat bu olduğunda hiç bir şey hissetmiyorsunuz ve yolculuğunuz güvenli bir şekilde devam ediyor. Uluslararası hava taşımacılığı daire başkanı DR. John Hansman bu konuyu şöyle açıklıyor: “Yıldırımlar genellikle uçakların kanadı gibi sivri yerlere çarparlar. Ve bundan sonra akım, kuyruktan çıkış yapıyor. Buda iç kısmı her hangi bir elektirik enerjisinden etkilenmeden, elektrik yükü uçağın dış çevresinden geçiyor. Yani operatörler uçağı fırtına yönüne doğru gidecek şekilde yönlendirdiklerinde bunu  yıldırım tehlikesinden dolayı değil, trüblanstan ya da dolu yağışı gibi nedenlerden dolayı uçağın dış kısmında her hangi bir hasar oluşmaması için yaparlar.”

Çok yüksek irtifada uçması

Bir uçağın çok yüksekten uçması pek hayra alamet değil. Uçakların yüksek irtifa nedeniyle kaza yaptığı vakalar bulunuyor. Bu tür bir kaza 2004’te gerçekleşmiş ve 33000f yükseklikte olması gereken uçak 44000Fit’e kadar yükselmiş. Bu durumdan ötürü uçağın motorları bozulmuş ve uçak sert bir düşüş yapmış. Hava trafik operatörleri bu konuyu sıkı bir şekilde denetliyor, bunun sebebi uçağın 7.5mil’in üstüne çıkması durumunda hava tarafından taşınamayacak olması. Buradan itibaren tehlike başlar.

Uçağın suya çakılması

Eğer Pilot işinin ehliyse bu kaza felaketle sonuçlanmayacaktır.

Modern uçaklar suyun üstüne başarılı bir iniş yapabilecek seviyede tasarlanmıştır. Uçağın zorlu inişinden dolayı tüm hava valfleri suya gömülmüş olabilir, fakat pilotlar bunu hızlı bir şekilde kapatarak içeriye su girmesini engellerler. Ayrıca günümüzdeki uçaklar, suda yarım saat yüzecek şekild yapılmıştır. Eğer uçakta bir dış hasar yoksa bu süre artacaktır. Elbette uçak burun üstü çakılırsa, havada patlama olursa vs. ihtimallerde kurtulma şansınız düşüktür. Suyun sıcaklığı, ne kadar iyi yüzücü olduğunuz gibi faktörlerde yaşama şansınızı etkileyecektir. Uçak suya başarılı bir iniş yaptıysa dalgalara paralel şekilde gitmelidir.

Uçak aşırı hızlı uçarsa!

Uçaklarda arabalar gibi belli bir hızın üstüne çıkamıyor, çünkü yolcuların güvenliği olumsuz yönde  etkilenebilir. Uçağın ne kadar hızlı olabileceği, uçtuğu hava sahasının koşullarına göre değişklik gösterir. Standart hız sınırı 10000fit irtifaanın altında saatte 288mil’dir. Hava trafik ekipleri, uçağın maksimum hızını takip eder. Atlanta’da uçakların, 12500 fitte uçabildiğini belirtelim.

Uçuş sırasında yakıt biterse!

Deponun boşalmasının sonucu 3 şekilde gerçekleşir.

^Pilot hazırlıklıysa!

Pilotlar bu durumda kazadan nasıl kurtulacaklarını bilirler. Bazı hava yolu şirketleri, yakıt tasarrufu için olabilecek en az yakıtı koyuyor. Bu durumda öncelik talep edilip, acil iniş istenebiliyor.

^Pilot hazırlıklı değil, fakat acil durum inişi gerçekleştirebilir

Bir yakıt sızıntısı varsa böyle bir durumla karşılaşılabilir. Bu durumda uçak, yere doğru süzülecektir. Eğer Pilot, süzülerek piste ulaşabilirse iniş pürüssüz gerçekleşir. Diğer türlü uçağın dışında hasar oluşabilir fakat ölü ve yaralı sayısı çok az, hatta hiç olmayacaktır.

^Pilot yakıt azalmasına hazırlıklı değildir ve acil iniş ortam koşulları nedeniyle mümkün değil

Bu durum, pilotun refilekslerine ve yeteneklerine bağlıdır. Yakıt biterse uçak süzülmeye başlar. Pilot uçağı süzülür şekilde güvenli bir yere indirebilir. Uçağın süzülerek inmesi ile çalışır durumdayken inmesinin sonucu aynıdır, bu nedenden ötürü endişelenmenize gerek yok.

Siz, bir uçak kazasına yakalansanız ne hissederdiniz?

Kaynak alınan video!

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir