1. Anasayfa
  2. Genel

TYT’de Görme Engelli Öğrencilere verilen ek süre 5DK.

TYT’de Görme Engelli Öğrencilere verilen ek süre 5DK.
0

Bu yıl ülkemizde eğitim adına önemli değişiklikler gerçekleştirildi. İlk önce TEOG (temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavı) kaldırılarak yerine LGS (liselere geçiş sınavı) getirildi. Daha sonra üniversite sınavları içinde değişiklikler yapılacağı kamuoyuna duyuruldu.

Kısa bir süre sonra eski sınavlar olan YGS (yüksek öğretime geçiş sınavı) ve LYS (lissans yerleştirme sınavı) kaldırılarak, yerine YKS (yüksek öğretim kurumları sınavı) getirildi. Sınavın 2 oturumda yapılması belirlendi ve ilk oturumu olan TYT (temel yeterlilik testi) bugün gerçekleştirildi. AYT (alan yeterlilik testi) ise yarın gerçekleştirilecek.

TYT, bazı yönüyle eleştirildi. Öğrencilerin bazıları uzun paragraf soruları yüzünden sınavı yetiştiremediklerini, bazıları ise her zamanki gibi matematiğin zor olduğunu ifade ettiler.

Görme engelliler ve diğer engellilere, sınavlarda ne tür hizmet verileceği, daha doğrusu ne ölçüde hizmet verileceği belirsizliğini koruyordu. Ancak akşam saatlerinden itibaren elimize bilgiler ulaşmaya başladı.

Sınava editörümüz Onur’da girdi. Görme engelliler, sürenin yetmemesi yönünde şikayetler iletmeye başladılar.

 

Bu İçerikte Ne Var?

5DK Ek Süre

 

Bazı görme engelliler ve velileri, 5DK ek sürenin yetersizliğini savundular. Geçen sene yapılan sınavlarda verilen süre 30DK idi.

 

Okuyuculara gerekli bilgiler verilmiyor!

 

Süre yetmezliğinin bir diğer etkeni ise bilgi bakımından yetersiz kalmış okuyucular. Okuyucu olarak tayin edilen kişiler rastgele seçiliyor ve sınav gününden bir kaç gün önce verilen bir seminer dışında hiç bir bilgi verilmiyor.

 

Dolayısıyla biz öğrenciler, okuyucuları yönlendirmek durumunda kalıyoruz. Bu duruumun eksikliği, matematik dersini okuyan bazı okuyucuların işaretler konusunda bilgi sahibi olmaması yönündede hissedebiliyoruz.

 

Bazı Okuyucular gereken önemi Göstermiyor!

 

Bazı okuyucuların, özellikle matematikte öğrencinin soru çözümlerini not almadığına dair bilgilerde tarafımıza ulaştı. Tamam, bazı şeyleri aklımızda tutabiliyoruz fakat uzunca matematik sorularının aklımızda tutulmasının beklennmesi biraz fazla gibi geldi bana.

 

Muafiyet Değil, Eşitlik İstiyoruz

 

Ayrıca görme engellilerin, bu sınavda 35 civarı sorudan muaf tutulduğunu öğrendik. Biz muafiyet değil, eşit eğitimle, o sorulara eşit denkte sorular sorulmasını istiyoruz. Muaf olduğumuz sorular için sevinmek yerine, aksine üzülmemiz gerekiyor. Çünkü bir sorudan muaf olmamızın nedeni o orunun zor olması değil, o eğitimi alamamış olmamızdır.

 

Bu sadece muaf olduğumuz orular için değil, genel olarak matematik eğitimini zaten düzgün alamıyoruz. Çünkü MEB, Öğretmenleri bilgilendirmiyor.

 

Biz, eşit eğitim olduğu sürece sayısaldada, sözeldede görenler kadar başarılı olabiliriz. Ne yazıkki, bir süre daha engellilerin eğitim sorunları tartışılmaya devam edecek.

 

Konuyla ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

 

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir