1. Anasayfa
  2. Android

Google Hizmetleri Olmayan Bir Cihaz Satın Almak Ne Kadar Mantıklı?

Google Hizmetleri Olmayan Bir Cihaz Satın Almak Ne Kadar Mantıklı?

2019 yılında Huawei’in ABD ile yaşadığı sorunlar, firmanın Mate 30 ve Honor cihazlarında Google hizmetlerini kullanamamasına neden olmuştu. Firma bu sebeple Mate 30 serisini Avrupa’da çok geç satışa sunmuştu. Üstelik bazı yerlerde satışlarda düşüş de yaşanmıştı.

Huawei ise HMS (Huawei Mobile Services) hizmetlerini geliştirmeye başladığını duyurmuştu. Bu yeni bir uygulama mağazası ve alternatif uygulamalar göreceğimizi gösteriyordu.

Bu sabah saatlerinde ise Google’ın Huawei ile çalışmak için lisans başvurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Anlaşılan Google, Huawei’in çalışmalarından endişelenmiş gibi görünüyor.

Zaten sürekli diyordum, bu anlaşmazlık elbet son bulacak, çünkü 2 tarafın da kaybedeceği çok şey var. Huawei, Google kabul ederse hizmetleri bir güncelleme ile cihazlara göndereceğini söylemişti.

Peki, bu olumlu gelişmeler yaşanırken, arkasında Google olmayan cihazları kullanmak ne kadar mantıklı? Sorusunun cevabını merak ettiniz mi? Gelin tahminlerimizle bunu bir değerlendirelim.

İlk öncelikle Google demek sadece uygulama mağazası demek değil. Google’ın milyarlarca insan tarafından kullanılan YouTube uygulaması da bu yasağa dahil. Yani sevdiğiniz kanalların paylaştığı videoları izlemek de mümkün olmayacak.

Google Play’in, haberlerin, hatta arama motorunun bile alternatifini üretebilirsiniz ancak YouTube’un alternatifini üretemezsiniz.

Bir diğer husus yazılım desteği. Huawei, şuana kadar duyurduğu cihazlara yazılım desteğini nasıl sağlayacağını hâlâ açıklamadı. Android lisansı alınamadığı için Huawei, güncellemeler konusunda yalnız kaldı. Bu da, firmanın işini zorlaştırıyor. Yani kesi değil ama güncelleme alma süreniz uzayacak gibi görünüyor.

Eğer işin teknik kısmına çok meraklı değilseniz, dışarıdan Google hizmetlerini yükleme gibi bir şeyle uğraşmak istemeyeceksinizdir. Bu da, her ne kadar teoride Google hizmetlerini cihazınıza  indirebilseniz de, pratikte bu iş, meraklısı olmayanların uğraşacağı bir iş olacakmış gibi durmuyor.

Donanımın artık yazılımdan daha önemli olmadığını her zaman söylüyorum. HMS, her ne kadar başarılı olsa da ABD’nin kendi ülkesindeki geliştiricileri baskı altına alma ihtimai var. Bu da, popüler uygulamaların Huawei mağazasında yer alamayacağı anlamına gelir.

Peki tüm bunlar göz önüne alındığındaa…

Dediğim gibi, profesyonel bir kullanıcıysanız harici kaynaklardan indireceğiniz dosyalarla Google Play hizmetlerini kullanabilirsiniz. Bu da güvenlik sorunlarını beraberinde getirecektir, eğer bunu göze alıyorsanız sorun yok.

Fakat gelişmiş bir kullanıcı değilseniz veya özel verierinizi riske atmak istemiyorsanız Google hizmetlerini harici bir kaynaktan indirip kuramayabilirsiniz.

Bu durumda Huawei bir akıllı cihaz satın almak, sizin için pek mantıklı olmayacaktır.

Tüm bunları bir kenara bıraktığınızda 8000TL’ye yakın para verdiğiniz bir akıllı telefonda uygulama indirmek, YouTube üzerinden video izlemek gibi şeyleri yapmak için ekstra zaman harcamak çok mantıklı değil. Huawei, HMS ile Google Play’e rakip olsa bile, rakip olamayacağı alanlar var. Bu da son kulanıcı için her zaman ekstra zaman kaybı anlamına geliyor.

Durumu her açıdan değerlendirdiğimizde karar vermek size kalıyor. Eğer beraberindeki güvenlik risklerini göze alıyorsanız Huawei bir cihaz almak sizin için sorun olmaz. Fakat ben kendi hâlimde bir kullanıcıyım, çok öyle şeler indrimeyle işim olmaz diyorsanız Huawei, şimdilik sizin için mantıklı bir seçim olmayabilir.

Fikrimi yukarıda izah etmiştim ama yine belirteyim, yazılım desteği eksik olan bir cihazı, muhtemelen tercih etmem. Gelişmiş bir kullanıcı olsam bile yeni telefonumu kutudan çıkardığımda Google hesabımdaki yedeklere, E-postalarıma ulaşmak için ekstra zahmet çekmek istemem. Özellikle Google Drive gibi hizmetleri kullanan kurumsal kullanıcılar için de bu çok mantıklı değil.

2 taraf arasındaki anlaşmazlığın yakın zamanda biteceğini düşünüyorum. Peki, sizce Huawei cihaz almak şuanda mantıklı mı? Görüşlerinizi yorumlardan aktarabilirsiniz.

 

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili