1. Anasayfa
  2. Android

Artık Yeni Üreticilere Bir Şans Vermenin Zamanı Geldi!

Artık Yeni Üreticilere Bir Şans Vermenin Zamanı Geldi!
0

Teknoloji dünyası inişli çıkışlı bir dönem geçiriyor. Firmalar çıkardıkları ürünlerle kullanıcılarını etkilemeyi amaçlıyor. Fakat bazı üreticiler varki hala pazarda hak ettiği ilgiyi göremiyor.

Teknoloji gündemini son 2 yılda takip ettiyseniz, akıllı telefon endüstrisinde değişen dengeler olduğunu fark etmişsinizdir. Xiaomi, %83’lük ekran kasa oranına sahip telefonunu duyurduğunda, “işte teknolojide son nokta” diyebilmiştik.

Daha önce bu oranlara çıkmaya cesaret eden bir üretici olmamıştı. ZTE’de ekran kasa oranını iyileştirmek için çalışıyordu, fakat tahmin ediyorumki bu kadar büyük bir şey hedeflemiyordu. Samsung ve Apple gibi piyasayı domine eden üreticiler ise, yeni tasarımların beğenilmeyeceğini düşünmüş olacaklarki böyle bir girişimde bulunmadılar. Yoksa Samsung, hem yazılımsal, hemde donanımsal bir çok yenilik katmıştı teknoloji dünyasına.

Apple o zamanlarda hala eski nesil tasarım kullanıyordu. Home tuşunu sanal hale getirip yenilik yaptığını sansaada bu kimsenin hoşuna gitmemişti.

Dünyanın en iyi mobil işlemcisi Apple’dan çıkıyor. Adamların çıkarttığı, daha doğrusu ürettirdiği her işlemci Geekbench skorlarını sallıyor.

Samsung, Huawei gibi üreticilerin hile yaparak sonuçları manupile ettiği söylensede Apple’ı kimse araştırmıyor. Evet cihaz yazılımı ve donanımı çok iyi optimize edilmiş olabilir fakat gerçekten göründüğü kadar var mı?

Huawei, geçen senenin sonlarına kadar çerçevesiz ekran modasına uymamakta ısrar etti, çünkü kullanıcıların bu teknolojiyi henüz benimsemediklerini düşünüyordu. 2016 yılından beri ciddi girişimlerde bulunan Huawei, kendi işlemcisi, kalitesi ve optimizasyonuyla en çok  satanlar listesinde 2 numaraya yerleşti.

ABD, Huawei ve ZTE’ye yaptırım uygulamaya çalışıyor çünkü onlarda farkındaki teknolojide ABD’li firmaların hakimiyeti donanım tarafında yavaş yavaş sona eriyor.

Apple, 2 senede bir yenilenmiş tasarım kullanırken Huawei ve Xiaomi gibi üreticiler yeni şeyler deniyor. Elbetteki devlerin, kullanıcılarını riske atacak bir hamlede bulunmak istememeleri gayet doğal karşılanabilir.

Apple’ın CEO’su Tim Cook, İphone X’in çıkmasına çok az kala yaptığı “günde 1 kahve içeceğinize İphone X alabilirsiniz” lafı unutulmayacaktır. Ancak Tim Cook “İphone X az sattı ama biz fiyatı arttırdık, o yüzden karımız düşmedi” deyince eleştiri odağında kısa süreli bir yer edinmişti.

Cihaz daha satışa bile çıkmadan en iyi 25 buluş listesine, en iyi akıllı telefonlar listesinde 1 numaraya girmeyi nasıl olduysa başardı. Ben çoğu yerde İphone X eğer satacak olsaydı bu kadar övülmezdi lafını söylüyordum, halada fikrim değişmiş değil.

Evet, dün yine sahnede Apple vardı ve akıllı saatini telefonundan çok sevdirmeyi başardı. Halbuki ilk akıllı saat Samsung’un elinden çıkmıştı, fakat Apple bunuda sahiplendi. Hemde 1 gün pil ömrüne sahip olmasına rağmen. Bunlar bizimle resmen dalga geçiyor!

Her sene duyurulan İphone’ların pil kapasiteleri açıklanmaz, genelde şu kadar pil ömrü var gibi sayısal rakamlar verilirdi, bu senede bu durum böyle oldu. Pıratikte bizi ne bekliyor bunu cihaz satışta olduğunda öğreneceğiz.

Bu fiyata 120Hz ekran teknolojisini bile düzgün sunamıyan İphone Xs’ye ilginin nasıl olacağını merak etmiyor değilim.

Huawei Kirin 980’i tanıttığında, Xiaomi, ilk sonsuz ekran cihazını tanıttığında, Samsung, ilk akıllı saat ve VR gözlüğünü duyurduğunda bu kadar etki oluşturmuyor. Ancak Apple’ın İphone X’teki tasarımı en iyi, donanımı en iyi seçiliyor. Ben bunu sorgularım arkadaş, gerçek olsa bile.

Bana kalırsa en yenilikçi firma Xiaomi, Android’in Apple’ı ise Huawei’dir. Kamera performansında Huawei son 2 yılda kendini baya geliştirdi. Üstelik Türkiye’de garanti konusunda Apple’a yaklaşabilen tek firma. Bu hızla yakında Samsung’u geçecektir.

Apple, yeniliklere daima uzak kalmıştır. Telefon ve tabletlerdeki kalemlerin hiç bir işe yaramadığını ve gereksiz olduğunu, büyük ekranlı telefonların asla başarılı olamayacağını kendi diliyle ifade etmiştir. Fakat İpad Pro’da kalemin reklamını yapmış ve ayrı bir aksesuğar olarak satışa sunmuştur. Büyük ekranlarada İphone reklamlarında yer vermiştir. Evet, hayatımıza çentiği getiren Apple olabilir, fakat gerçekleri konuşursak Apple, yenilikleri geriden takip etmektedir.

Android üreticilere ön yargılı yaklaşılıyor. Sony, bir zamanlar popüler bir üreticiyken sahneden silindi. Fakat ondan daha güçlüleri Xiaomi, Huawei, ZTE ve diğer firmalar Apple’a her zaman meydan okudular. Xiaom 4. En büyük akıllı telefon üreticisi olurken Huawei 2. Sıraya yerleşti. Apple’a benzemesi sebebiyle Xiaomi, Apple’ı yerinden indirecek ben söyleyeyim.

Evet, herkes Android kullansın diye bir şey söylemiyoruz. Fakat Android’e sadece Samsung, LG, HTC, Sony gibi bakanlar var. Halbuki Android sisteminde Huawei gibi Apple’ı sollamayı başaran markalarda var.

Leica kamerayla Huawei, 2 senedir çok iyi kameralar üretiyor. Firma her geçen gün yatırımlarını arttırıyor. Bunları belki risk alarak yapıyor fakat başarıyı birinci elden yakalıyor.

Bir firmanın fanlığını yapmak çok mantıklı değil. Apple, bugünün en iyi telefonunu yapmış olabilir. Fakat yarın, dün duyurduğu İphone’ların yüzüne bile bakılmayacak.

Xiaomi, ZTE gibi firmalar ABD’li firmaların yerini alacak. Küresel pazara yeni bir soluk getirene kadar Apple, gözden düşmeye devam edecek.

Tasarımıyla, teknolojisiyle öne çıkan Huawei’ye, yeniliği seven Samsung’a, risk almayı seven Xiaomi’ye ve nicelerine, sadece bir şans verilse, ne kadar başarılı oldukları anlaşılır. Dünyadaki tek akıllı telefon üreticisi Samsung değil, Apple değil. Bir süre sonra Xiaomi, Huawei’de olmayacak. Devler sürekli değişecek, rekabet edecek. Bize düşen her yeniliğe kapıyı açıp, onlara destek olmaktır. Rekabet her alanda iyidir. Tek akıllı telefon üreticisi Apple kalsa, hiç bir yenilik yapmadan aynı cihazları fiyatları arttırarak satardı ve insanlar farklı bir şey görmedikleri için onu satın alırlardı. Fakat Xiaomi’nin çerçevesiz ekran girişimi sonrası kullanıcılarını korumak isteyen Apple, benzer bir tasarımla kullanıcıların karşısına çıktı. Bir diğer örneğide Samsung’tan verelim, 2012 yılında duyurulan Galaxy Note 2 modelinde firma, çoklu pencere özelliğini kullanıma sunmuştu. Bu özellik hem Microsofta, hem Google’a, hemde Apple’a ilham verdi ve hepsi kısa sürede benzer özelliklerle karşımıza çıktı.

Sonuca gelecek olursak tüm üreticiler bir şansı hak eder. Bir kez olsun alışkanlıklarımızdan vazgeçip farklı cihazlara yönelmemiz, bizi hem aşırı fanlıktan hemde aynı tasarım ve arayüzlerden uzaklaştırır. Unutmayalımki teknoloji hep evrensel kalacaktır. Kim bilir, belki bizdende yenilikçi bir firma çıkar, ve Huawei, Apple ve Samsung’a meydan okur.

Yazımızı beğendiniz mi?

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir