1. Anasayfa
  2. Android

ANDROİD’DE GÜNCELLEMELER NEDEN YAVAŞ?

ANDROİD’DE GÜNCELLEMELER NEDEN YAVAŞ?
0

Cep telefonu piyasası günden güne gelişmeye devam ediyor. Kimi akıllı telefon performansıyla öne çıkarken, kimi telefon yazılım, kamera gibi özellikleriyle öne çıkıyor. Ancak Android cihazlarda kimsenin hoşlanmadığı bir konu var, güncelleme desteği. Peki Android’de güncellemeler neden bu kadar yavaş yayılıyor? Güncelleme yılı neden bu kadar az?

Hepimiz, akıllı telefon alırken belli kriterleri göz önünde bulundururuz. Kimimiz iyi bir kamera ararken, kimimiz yüksek performansa önem veriyor. Bu neticede İnsanlar ne alacaklarını araştırmaya başlıyorlar.

Bu aşamadada bazı tercihler yapıyorlar. Bunlar, firmanın kullanıcı desteği, Destekleenen uygulamalar, güncelleme desteği gibi şeyler. Örnekler genişletilebilir. Peki bu kriterler yeterli mi?

Her 3 ayda bir akıllı telefon değiştirenleri duymuşsunuzdur. Bu tabikide pek normal bir şey değil ancak Adam beğenmiyor biz ne yapalım? Tabikide bu adamınn her telefonu kullanması, bu telefonları %100 bildiği anlamına gelmiyor. Bundan bir kaç yıl önce, Apple’ın İos işletim sisteminden Google’ın Android işletim sistemine geçişler başlamıştı. Çünkü İnsanlar gelişmeyen İos’tan sıkılmaya başlamıştı. Bu durumda genelde Samsung cihazlar tercih edildi. İnsanlar aldıkları ilk zamanlarda bayaa memnun kalsalarda, gelen güncellemeler ile cihazları kasmaya başladı. Facebook’da, Samsung’dan çok çekmiş arkadaşlara rastlayabilirsiniz. Belli bir süre gelen güncellemelerin ardından hiç güncelleme gelmemeye başlıyor. İnsanlar ise bizim sorunlarımız ne olacak? Gibi sorular yöneltmeye başlıyorlar.

Ancak bunlar boş umutlar, çünkü o cihaa artık güncelleme gelmeyecek. Eğer gelişmiş bir kullanıcı iseniz, Custom ROM yükleyerek yeni sürümlere geçebilir ve sorunlarınızı çözebilirsiniz. Ancak gelişmiş bir kullanıcı değilseniz, ya cihazı bozulana kadar o şekilde kullanacak, ya da değiştireceksiniz.

Bu durumda tabiki firmalar suçlu. Yayımlayacakları sadece bir güncelleme ile sorunu çözebilecekken, “Biz bu cihaz için güncelleme vermeyeceğiz.” Diyerek kullanıcıları hayal kırıklığına uğratıyorlar. Bu vesile ile verdiğiniz para çöpe gidiyor.

Güncelleme desteği neden bu kadar yavaş?

Güncellemenin gelmeyeceğini bilenler en azından sürecin farkında oluyorlar. Peki ya güncelleme bekleyenler? İşte onların işi daha zor. Gene Facebook’da, yayımlanacağı söylenen ancak bir türlü yayımlanamayan güncellemeler ile ilgili yorumlar görebilirsiniz. Mesela Samsung’u örnek verelim, şimdi siz Samsung marka bir cihaz aldığınızda, o cihazı ne zaman aldığınıza dikkat edin. Atıyorum bu saatten sonra gidip S7 alırsanız, Android Oreo büyük ihtimal son güncellemeniz olacak. Eğer Google bir cihaz alıyorsanız, en azından güncellemeleri anında alacaksınız.

Güncellemeleri hemen almak güzel bir şey, fakat aldığınız güncelleme kritik bir hata içeriyorsa vay halinize, gelecek olan güvenlik yamasını bekleyeceksiniz. Apple’da güncellemeler tek bir kanal üzerinden, doğrudan Apple tarafından dağıtılıyor. Bu nedenden dolayı tüm cihazlara aynı anda güncelleme gelmiş oluyor. Android’de ise durum daha farklı.

Google, kenndi cihazlarına güncellemeyi verdikten 2 hafta sonra diğer üreticilere güncellemeleri dağıtmaya başlıyor. Daha sonra yavaş yavaş tüm üreticilere güncelleme gelmiş oluyor. Peki bununla bitiyor mu? Hayır. Üreticiler her cihazları için(öncelik en güncel amiral gemileri) ilkönce kapalı beta, daha sonrada açık beta testi gerçekleştiriyor. Ve bunu her cihaz için tek sseferde yapmıyor, bir cihaz için çalışmalar bittiğinde, diğer cihaz için çalışmaya başlıyor. Android cihazlarda farklı patent ve telif hakları bulunuyor, bu nedenle her cihaz aynı donanıma sahip olmuyor. Bu yüzden ABD için yayımlanan bir Galaxy S8 güncellemesinin global dağıtımı en erken 2 hafta sonra başlıyor.

Ayrıca çoğu geliştirici, orta seviye cihazların yüzüne bile bakmıyor. Tekli beta süreci, yavaş ülke dağıtımı gibi etkenler, Android’in yeni sürümlerinin yayılmasını engelliyor. 2 yıl güncelleme desteğinin ve fazla cihaz sayısının etkilerinide unutmamak lazım.

Ancak bu alanda yapılan çalışmalarda var. Mesela Google, Piksel 2 moddelinde 3 yıl Android ve güvenlik güncellemesi desteği sunacak. Buda iyi bir gelişme öyle değil mi?

Samsung ise 18 ay güncelleme desteğini bile tam veremezken, şimdi süreç biraz hızlanmış gibi görünüyor. Ayrıca artık orta seviye cihazlarda kenara atılmıyor.

Bunun tam tersi gelişme gösteren firmalarda var. Mesela LG, Android güncellemelerini hem eski, hemde yeni cihazlarına benzer tarihlerde verirken, artık bu özelliğini övemiyoruz, çünkü yLG G4 Android 7.0’ı çok geç aldı (yayımlandıktan 8 ay sonra). Yani üreticilerin sağı solu belli olmaaz, siz tercihinize dikkat edin. Amiral gemi aldığınızda güncelleme desteğiniz belli bir ölçüde garanti, ancak orta segmentte, özellikle Türkiye cihazlarında dağıtım konusunda büyük sorunlar yaşanıyor.

Bizce azami ölçüde cihaz desteği yazılım için 3 yıl, güvenlik desteği ise 4 yıl olmalı. Siz bu konu hakkında ne düşünüyor sunuz?

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir