1. Anasayfa
  2. Android

ANDROİD’DE GÜNCELLEME HIZIMI, YOKSA GÜNCELLEME DESTEK SÜRESİMİ ÖNEMLİ?

ANDROİD’DE GÜNCELLEME HIZIMI, YOKSA GÜNCELLEME DESTEK SÜRESİMİ ÖNEMLİ?
0

Android, bir çok konuda eleştiri odağı olmuştur. Gerek İOS işletim sistemine kıyasla yavaşlığı, ilk zamanlarında yaşanan cansıkıcı sorunlar, belli bir kesimin Android’den soğumasına neden olmuştu. Daha sonra Google, saf Android projesiyle üreticilerle antlaşarak kendi cihazlarını ürettirmeye başladı. Sadece yazılım alanıyla ilgilenen Google, bu proje sayesinde bazı kullanıcıları kendine sevdirmeyi başardı. Ancak Google’ın cihazları çok az ülkede satışa çıkıyordu ve diğer üreticilerin cihazları daha baskındı. Bu kullanıcıları memnun etmek için Google’ın elinden bir şey gelmiyordu.

Zaman zaman firmaları uyaran ve onları daha hızlı güncelleme yayımlamaya teşvik eden Google hedefine azda olsa yaklaştı. Örneğin Samsung firması güncellemeleri artık daha hızlı yayımlıyor ve diğer ülkelere yayıyor.

Güncelleme hızı bu şekiilde halledilse bile destek süresi hala yetersiz görünüyor. Örneğin bundan 4 yıl önce çıkan Galaxy S5, en son güvenlik güncellemesini Mart 2017’de aldı. İphone 5S ise İos 12 sürümüne kadar güncelleme alacak. Güvenlikmi, yoksa özellikmi daha önemli buna daha sonra deyineceğiz ancak cihazın güncel görünmesi için yeni özelliklerin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Güncelleme hızı kısa vadede oldukça etkili olacaktır. Örneğin 01.03.2018 yılında yayımlanan bir Android güncellemesi, 3 gün içerisinde tüm Google Piksel 2 cihazlarına ulaşmış oluyor. Eğer güncelleme öncesi kritik bir açık varsa bu açık kapatılmış oluyor ve kullanıcının güvenliği sağlanıyor. Ancak daha eski bir cihaz kullanıcısıda bu açıktan etkileniyor ve destek süresi bittiği için yeni güvenlik yazılımından faydalanamıyor. Yani buradan şunu anlayabiliriz, güncelleme desteği ile güncelleme hızı, doğrudan birbiriyle bağlantılı değil. Yeni bir cihaz kullanıcısı güvenlik yazılımını kısa sürede alacak, ancak orta seviye veya daha eski bir cihaz bu güncellemeyi ya çok geç alacak, ya da hiç almayacak.

Eski cihazları örnek vermek zorunda değiliz. Mesela Galaxy S7 ve Galaxy C7 aynı yılda (2016) satışa çıktı. Galaxy S7, Şubat ayı gibi Android N sürümüne yükseltilirken, Galaxy C7 bu güncellemeyi Kasım ayında aldı. Aynı şekilde güvenlik güncellemeleride bu cihaza yeterince ulaşmadı. Yani Galaxy S7 ve Galaxy C7 modellerinin yazılımsal veya donanımsal olarak ortak bir güvenlik açığı olsa ve bunun için bir yama paketi yayımlansa, C7 kullanıcıları uzun bir süre bu yamayı alamayacak. Yani burada 1500TL vs 2800TL kıyaslaması gibi bir şey söz konusu. Kullandığınız cihaza göre alacağınız destek değişiklik gösteriyor.

O zaman yukarıda söylediğim şeyin tersini söylüyorum, yazılım desteği yayımlanma hızıyla bağlantılıdır ve kritik bir açık varsa giderilmelidir.

Buradan şunu anlayabiliriz, kullandığınız cihaza göre Android’in yayımlanma ve size gelme hızı farklı şekillerde kıyaslanabilir. Fakat doğru olan, her iki tip cihazında bu önemli güncellemeden marum kalmamasıdır. Yani güncel deyip aldığınız cihaz ile 4 yıl önce çıkan bir cihazın yazılım desteğinin aynı olması gibi bir şey söz konusu olmamalıdır. En azından yeni çıkan cihazların hepsinin eşit değerlendirilmesi gereklidir. Burada kastettiğim gidip 4-5 yıl önce çıkmış cihazın güncellenmesi değil, bu güncellemenin gerekli olup olmamasıdır. Mesela Windows yazılımı üzerinden örnek verelim, Windows 7 2009 çıkışlıdır. 2013 yılında bu ürün için servis paketi desteği sonlandırılmıştır. Fakat ürün, hala en son güvenlik güncellemelerini almaya devam etmektedir. Yani Microsoft, belli bir süre boyunca güvenlik desteğini sürdürürken, Google’ın Android’inde güvenlik desteği ile sürüm desteği arasında yalnızca 12 ay bulunuyor. Buda kullanıcıların son güvenlik güncelleştirmelerinden faydalanamamasına neden oluyor ve cihaz yeni tehtitlere karşı savunmasız kalıyor.

Yeni cihazlar ise firmanın insafına kalıyor ve eğer firma istemezse o cihazda yeni güvenlik yazılımlarından faydalanamıyor. Yani Google’ın 3 yıl belirlediği güvenlik güncellemeleri, orta seviye cihazlara çok nadir ulaşıyor, eski amiral gemilerininde süresi dolmuş oluyor. Yani yeni eski farketmiyor. Bu durumda güncelleme hızı eski amiral gemilerinin zamanında kısa vadede fayda sağlarken, yeni orta seviye cihazlarda pek fazla anlam ifade etmiyor. Aynı şekilde destek süresinin 2 yıl olması uzun vadede eski amiral gemilerine hiç bir fayda sağlamıyor. Yeni orta seviye cihazzlar ise firmanın insafına göre güncelleniyor.

Peki siz, her şeye rağmen eski amiral gemi cihazınızı kullanmaya devammı ederdiniz, yoksa işinizi firmanın insafına bırakıp orta seviye bir cihazmı satın alırdınız? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir