1. Anasayfa
  2. Genel

2017 YILINDA, YAZILIM ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER


0

2017 yılı akıllı telefonlar, sosyal medya ve oyunlar dışında yazılım alanındada büyük gelişmelere imza attı. Özellikle Google, Microsoft ve Apple önemli yenilikler duyurarak kullanıcıları kendilerine çekmeye çalıştılar.

Bazı yazılımsal yenilikler, gerekli donanım olduğu sürece çalışabiliyor. Bu nedende o tür yazılımlar, bir süre için yazılım olarak adlandırılmayacaklar. Bunun dışında çıkacağı bildirilen, ancak bazı bahaneler ile iptal edilen yazılım özellikleride oldu. Şimdi bunların en önemlilerine bir deyinelim.

MİCROSOFT

MICROSOFT

Microsoft için bu yıl oldukça parlak geçti. İlk önce Windows 10 kullanan cihaz sayısı tam 500 milyon civarına yaklaştı. Bu, Microsoft’un 2 yıldaki hedefinin %50’ına ulaştığını gösteriyordu.

Windows 10 için Creators ve falcreators Update olmak üzere 2 büyük güncelleme bu yıl içinde yayımlandı. Mavi ekran sorunları Falcreators’ta dillendirilsede sorunun belli Driver eksikliklerinden kaynaklandığı ifade edildi.

Microsoft için yazılım alanında alınan en büyük karar, Windows Phone projesinin sonlandırılması oldu. Eskiden Windows Mobile, daha sonra Windows Phone ve en sonda universal Windows platform kapsamında Windows 10 adıyla anılan Windows 10 mobil desteği 2019’da tamamen sona erecek. Ayrıca Microsoft’un Surface Phone isimli bir cihaz üzerinde çalıştığı dillendirilmeye devam ediyor.

WİNMOBİL

Microsoft Falcreators ile One Drive yer tutucularınıda geri getirdi. Yeni özelliklerde geçen E-Posta ile bende dahil bir çok Insider üyelerine gönderildi. Bu özellikler, sıradaki Windows dağıtımı ile kullanıma sunulacak.

Bazı küçük sorunlarda olsa Microsoft parlak 1 yılı geride bıraktı. Elbette şirketin yenilikleri bununla sınırlı kalmadı, ancak biz bunları söylemekle yetineceğiz. Daha fazla detayı kullanıcılardan ve E-kaynaklardan öğrenebilirsiniz.

APPLE

Apple bu yıl adından çok fazla söz ettirdi. Mesela “hesap makinesi” desem çok şey hatırlayacaksınız. Apple, Jailbreak için aldığı önlemleri genişletti. Bunun dışında İos 11 sürümüyle güvenliği artırıp ikonlarda güncellemeler yaptı. İphone X ile birlikte Touch ID’den vazgeçen Apple yeni tasarımı için bir çok uygulamayı opdimize etti. Geliştiricileride bilgilendiren Apple, önemli bir dönemi geride bıraktı.

İos 11’de yeni emojiler, pil ömrü ve kararlılık iyileştirmeleri, animasyon geçişlerinde güncellemeler, yeniden tasarlanan kilit ekranı, yeniden tasarlanmış bildirim merkezi, yeni şimdi yürütülüyor kartı, yeniden tasarlanan kontrol merkezzi, özelleştirilebilir kontrol merkezi, gibi özellikler dikkat çekti. Firma bu yıl yeni İos sürümüneün bildirim paneline “hücresel veri” tuşunuda ekleyerek çok ama çok büyük 1 yenilik yaptı.

Firma bu yıl öyle büyük yenilikler sunamadı. İ Message uygulaması ile arkadaşınıza para gönderebilme özelliği, final sürümüyle iptal edildi.

GOOGLE

GOOGLE

Google bu yıl Google Pay’i yeni ülkelerde kullanıma sundu. Android O sürümünü duyurdu. Her zamanki gibi yavaş yayılan Android Oreo’da güzel yenilikler ile geldi.

Oreo, yapay zeka işlemcisi bulunan cihazlar için muhteşem opdimizasyon yenilikleri ile geldi. Daha güvenli gezinme özelliği ile kullanıcıların zararlı bağlantılara karşı korunması sağlandı. Bildirim sınırlaması ile spam içeriklerin ve virüslerle cihazınızı çökeltecek bildirimlerin önüne geçildi. Ayrıca ANndroid GO ile düşük segment cihazların daha performanslı çalışması hedeflendi. Bu öne çıkan yenilikler dışında Google asistant geliştirmeleri, kullanıcıya dayalı uygulama iyileştirmeleride yapıldı. Mesela YouTube’ın arayüzü tamamen yenilerek, kompakt bir görünüme kavuştu. Her ne kadar ülkemizde kullanılmasada Play Müzik uygulamasında arayüz yenilikleri yapıldı. Ayrıca YouTube müzik uygulamasıyla Play müzik uygulamasının birleşmesi kararlaştırıldı.

DİĞER YAZILIM GELİŞMELERİ
Büyük firmalar dışında bir çok firma dahada yeni geliştirmeler yaptı. Spotify arayüz geliştirmeleri, Whatsapp ve Facebook durum özelliğini geliştirdi. Twitter 140 karakter sınırını iki katına genişletti. Ayrıca para kazanma uygulamaları, yeni TV uygulamaları ve bunlara eklenen özellikler, uygulama taklitleri, bağamsız geliştiricilerin uygulamaları, başarılı ve ya başarısız uygulama geliştirmeleri bu yıl yaşanan diğer yazılım geliştirmeleri oldu.

Sınavlarım nedeniyle fazla araştırmada bulunamadım, bu nedenle fazla detaylı bilgiler veremedim. Yinede beğeneceğinizi umuyorum.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir