1. Anasayfa
  2. Android

2017 YILINDA, BİLİM VE TEKNOLOJİDE ERİŞİLEBİLİRLİK ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER

2017 YILINDA, BİLİM VE TEKNOLOJİDE ERİŞİLEBİLİRLİK ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER
0

2017 yılı bir çok olayın yanı sıra erişilebilirliktede önemli yeniliklere sahne oldu. Gelin kısaca bir bakalım!

JAWS For Windows yazılımı, Microsoft Edge ile uyumlu hale getirildi. Yayımlanan 2018 sürümü ile aynı zamanda kurulum ekranıda güncellendi. Yıllardır kullanılan kurulum ekranının yerini yeni ve günümüz teknoloji trendine uygun bir kurulum ekranı aldı. Boyuttada önemli artış yaşandı. Ayrıca lisans şeklide değişti, artık Crack’lemek daha zor. Programın işleyişinde her hangi bir değişiklik yaşanmadı. Daha fazla bilgi için lütfen şuraya tıklayın.

NVDA’da önemli yenilikler yaşanmadı. Sadece Windows uygulamalarında stabilizasyon geliştirmeleri yapıldı ve Edge deneyimi geliştirildi. Yazılımın gelişimi ise yine eklentilerin insafına kaldı. Nvda ile ilgili tüm yenilikleri Bu Adresten takip edebilirsiniz. Ben öyle yapıyorum!
Mobil ekran okuyucu Talk Back’da ise yeni tarayıcılara uyumluluk başta olmak üzere bir çok kolaylık eklendi. Örneğin eskiden bir internet sayfasını okuturken 40 dereden su getiren yazılım, şimdi Voice Asistant uygulamasını geride bıraktı. Google, geçen yıl Talk Back’in kaynak kodlarını geliştiricilerin erişimine açmıştı. İşletim sistemiyle uyumlu çalışan Talk Back, bazı cihazlarda büyütme hareketleri açıkken onunla eş zamanlı çalışabiliyor. Ne kadar önemli bilmiyorum ama, uygulamada yer alan dolaşım sesleride değiştirildi. Benim bildiğim yenilikler bunlar. Sizde gördüğünüz yenilikleri yorumlarda belirtmekten çekinmeyin!

Microsoft’ta bu yıl iyi çalıştı. Artık JAWS ve NVDA dışında, Microsoft’unda narrator isimli ekran okuyucusu var. Uzun süredir geliştirilmesi gereken, ve nihayet bir şeyler yapılmaya başlanan ekran okuyucu, şuan Microsoft Edge, İnternet Explorer, Google Chrome gibi bir çok popüler ekran okuyucu ile uyumlu. Ayrıca sistemme gelen bildirimleride okuyabiliyor. Mağaza, haberler gibi bir çok uygulama yine bu ekran okuyucu ile kullanılabiliyor. Söylemeden geçmeyelim, artık nesneleri felanda tanıyabilen ve yapay zeka ile çalışan bir yenilikte Fal Creators Update ile kullanıma sunuldu. Ayrıca Seeing Aİ isimli harika bir mobil uygulamada, İOS cihazlar için yayımlandı. Uygulama şuanda ülkemizde kullanılamıyor. Uygulama hakkında Türkçe olarak detaylı bilgi almak istiyorsanız sizi Şuraya alalım!

Gruplarda bu sene fazla aktif olamadım, bu nedenle 2017 erişilebilirlik gelişmeleri içeriğimi burada sonlandırıyorum. Seneye daha iyisini yazmak ümidiyle, kendinize iyi bakın!

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım

Uzun yıllardır teknoloji ile iç içeyim. İlk bilgisayar kullanmaya başladığım 2012 yılından beri, teknoloji benim en büyük tutkum oldu. İlerleyen yıllarda çeşitli konularda kompozisyonlar yazdım ve bazı yarışmalarda derece de elde ettim. Teknoloji araştırmalarımı YouTube, diğer teknoloji platformları ve forumlarda yaptım ve bugün bunlara ek yabancı kaynaklar ve makale tarzı içerikleri de inceliyorum. 2017 yılında yazım alanında edindiğim tecrübeleri insanlara aktarmak amacıyla Voice Tekno web sitesini kurdum ve o günden bu güne yazdığım haber ve özgün içeriklerle okuyucularımı memnun etme çalışmalarım devam ediyor. En büyük hayalim, bu platformu tanınan, bilinen bir yer ve teknoloji deyince insanların aklına gelen ilk platformlardan biri haline getirmek. Gelecekte bu konuda daha çok çalışma yapmayı ve iş birliklerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir